De overheid helpt asielzoekers die in Nederland mogen blijven (statushouders) bij het opbouwen van hun bestaan. Daar hoort een thuis bij. Via de Huisvestingswet is geregeld dat gemeenten voor huisvesting van statushouders zorgen. Dat doen gemeenten samen met bijvoorbeeld woningcorporaties.
Mogelijkheden huisvesting
Statushouders starten vaak in de sociale huursector. Daar is een tekort aan woningen. In vrijwel alle regio’s in Nederland overstijgt de vraag naar betaalbare woningen het aanbod. Tot 2030 moeten er 900.000 woningen gebouwd worden. Bijna 30% (250.000) hiervan zijn sociale huurwoningen. In de tussentijd blijft het voor gemeenten een flinke opgave om het beschikbare woningaanbod goed te verdelen. Om gemeenten te helpen bij het sneller creëren van huisvesting voor statushouders én andere doelgroepen is ondersteuning vanuit de Rijksoverheid beschikbaar.
Ondersteuning voor gemeenten
De regeling huisvesting aandachtsgroepen gaat binnenkort weer open. Hiermee kunnen gemeenten een financiële bijdrage aanvragen voor de realisatie van huisvesting voor bijvoorbeeld statushouders, mensen die een maatschappelijke opvanglocatie verlaten en spoedzoekers.
Een tussenvoorziening is een woonvorm waar bewoners voor een bepaalde periode wonen. Een tussenvoorziening is vaak sneller te realiseren dan reguliere woningbouw. Het kan gaan om transformatie van grote kantoorgebouwen of kleinere tijdelijke eengezinswoningen.
De handreiking tussenvoorzieningen beschrijft hoe tussenvoorzieningen eruit kunnen zien, welke partij welke taak kan hebben en hoe tussenvoorzieningen gerealiseerd kunnen worden.
In een regionale tussenvoorziening werken gemeenten samen om statushouders tijdelijk te huisvesten op een locatie in een van de samenwerkende gemeenten. De ministeries van VRO, SZW, JenV, VWS en OCW stelden in samenwerking met de VNG hiervoor de Handreiking regionale tussenvoorzieningen op.
Zowel de lokale als regionale tussenvoorziening is als tijdelijke woonoplossing is ook inzetbaar voor andere doelgroepen op de lokale woningmarkt. Denk aan arbeidsmigranten, studenten en spoedzoekers.
Vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn transformatie-experts beschikbaar die gemeenten kunnen ondersteunen in het op korte termijn transformeren van een locatie naar geschikte woonruimte voor onder andere statushouders.
De Versnellingskamer Flexwonen ondersteunt gemeenten bij het realiseren van locaties voor tussenvoorzieningen.
Het RVB biedt versnellingskamers aan die kansrijk Rijksvastgoed of locaties kunnen helpen identificeren en voorzien van concrete acties en plannen om deze geschikt te maken.
De VNG biedt mede namens COA en het rijk een centrale helpdesk aan waar gemeenten vragen kunnen stellen over opvang en huisvesting van asielzoekers en statushouders.
Online Kennis- en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen en Wonen en zorg voor ouderen (OKEC)
Kijk ook eens op het Online Kennis- en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen en Wonen en zorg voor ouderen (OKEC). Daar vind je alle informatie over wet- en regelgeving, financiële regelingen, expertteams, handreikingen en praktijkvoorbeelden rondom de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen. Ook blijf je via deze pagina op de hoogte van de laatste activiteiten en ontwikkelingen. Zo ondersteunt het OKEC provincies, gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en maatschappelijke organisaties bij de huisvesting van kwetsbare mensen.