Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Editie 4 - 21-07-2023

Lees in deze editie van vrijdag 21 juli 2023 meer over de volgende onderwerpen:

Budget en voorstellen om verduurzaming woningen en gebouwen te versnellen

Steeds meer woningeigenaren maken gebruik van subsidies vanuit het Rijk om hun woning te verduurzamen. En scholen en ander maatschappelijk vastgoed vroegen vorig jaar meer subsidie aan dan er beschikbaar was. Het Rijk en andere organisaties werken aan voorstellen om de verduurzaming nog verder te versnellen. Dat en meer staat in een brief over de verduurzaming van de gebouwde omgeving, die minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vandaag naar de Kamer stuurde. In de brief informeert de minister de Kamer over de verschillende maatregelen en het budget om woningen en andere gebouwen te verduurzamen.

Budget en voorstellen om verduurzaming woningen en gebouwen te versnellen

Start internetconsultatie regeling SPUK versnelling natuurinclusief isoleren

Op vrijdag 14 juli is de openbare internetconsultatie van de nieuwe regeling Specifieke Uitkering versnelling natuurinclusief isoleren geopend. Voor deze regeling is 44 miljoen euro beschikbaar gesteld uit het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) aan gemeenten en provincies voor de landelijke uitrol van gemeentelijke soortenmanagementplannen (SMP’s). Zo kunnen isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd zonder beschermde diersoorten in gevaar te brengen.

Start internetconsultatie regeling SPUK versnelling natuurinclusief isoleren

10 miljoen extra voor flexibele capaciteit om door te bouwen

Via de flexpoolregeling kunnen gemeenten en provincies tijdelijke capaciteit en expertise inschakelen in de voorfase van woningbouw en herstructurering.  In 2023 komt 10 miljoen extra beschikbaar zodat gemeenten en provincies kunnen blijven doorbouwen. Met het extra geld kunnen ze regionale of provinciale flexpools opzetten of externe capaciteit inhuren. Dit maakte minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op 7 juli bekend. 

10 miljoen extra voor flexibele capaciteit om door te bouwen

Minister de Jonge kondigt strengere regels voor servicekosten aan

Om misbruik van servicekosten tegen te gaan worden bestaande regels aangescherpt. Dat liet minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening Hugo de Jonge weten aan de Kamer. Dit besluit volgt op diverse signalen over oneigenlijk gebruik van de servicekosten en het verzoek van de Tweede Kamer om hierop in te grijpen. Zo zijn gevallen bekend waar kosten voor het gebruik van een fitnessruimte of zwembad in rekening werden gebracht. Dit zijn extra diensten die niet als servicekosten doorberekend mogen worden.

Minister de Jonge kondigt strengere regels voor servicekosten aan

Nieuw: podcastserie ‘De Tafel van Vijf’ over de sleutelfiguren van de Landelijke Versnellingstafel

Wie zijn de vijf sleutelfiguren van de Landelijke Versnellingstafel en wat gaan ze precies doen? In de podcastserie ‘De Tafel van Vijf’ van Volkshuisvesting Nederland maak je kennis met ze. Inmiddels zijn er twee afleveringen verschenen. In aflevering 1 van ‘De Tafel van Vijf’ maak je kennis met de eerste sleutelfiguur. Voormalig Overijssels gedeputeerde: Monique van Haaf. Zij heeft, zo blijkt, een onverwachte hobby... 

In aflevering 2 maken we kennis met de tweede sleutelfiguur: Hamit Karakus. Hamit is een Nederlands bestuurder en politicus namens de PvdA. Luister de podcast en kom erachter wat hij van de versnellingstafels vindt en waar zijn eerste huis stond!

Nieuw: podcastserie ‘De Tafel van Vijf’ over de sleutelfiguren van de Landelijke Versnellingstafel

Betere bescherming voor huurders met de Wet goed verhuurderschap

Vanaf 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. Deze wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om ongewenst verhuurgedrag, zoals woondiscriminatie, intimidatie, onredelijke servicekosten en een te hoge borg tegen te gaan. Met een verhuurvergunning kunnen aanvullende eisen aan verhuurders worden gesteld zoals een eerlijke huurprijs en tijdig onderhoud van de woonruimte. Ook zijn er specifieke regels in de wet opgenomen waardoor de huisvesting van arbeidsmigranten wordt verbeterd.

Betere bescherming voor huurders met de Wet goed verhuurderschap

Onderzoek naar schoolvloeren met MuWi-systeem

Enkele honderden scholen in Nederland zijn gebouwd met het zogenoemde MuWi-systeem. Hierbij bestaat de verdiepingsvloer uit betonnen balkjes waartussen (lichtgewicht) betonnen vulelementen worden geplaatst. Uit onderzoek van TNO - naar aanleiding van een losgekomen stuk beton in een Rotterdamse school – blijkt dat op meerdere scholen sprake is van schade aan dit soort vloeren. TNO concludeert dat bij de tot nu toe onderzochte scholen geen schades zijn waargenomen met acuut gevaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt gemeenten uit voorzorg om eigenaren van scholen met dit systeem te informeren over de mogelijke schade en om hen te verzoeken hier tijdens de zomervakantie onderzoek naar te laten doen. 

Onderzoek naar schoolvloeren met MuWi-systeem

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.