Minister de Jonge kondigt strengere regels voor servicekosten aan

Om misbruik van servicekosten tegen te gaan worden bestaande regels aangescherpt. Dat laat minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening Hugo de Jonge weten aan de Kamer. Dit besluit volgt op diverse signalen over oneigenlijk gebruik van de servicekosten en het verzoek van de Tweede Kamer om hierop in te grijpen. Zo zijn gevallen bekend waar kosten voor het gebruik van een fitnessruimte of zwembad in rekening werden gebracht. Dit zijn extra diensten die niet als servicekosten doorberekend mogen worden.

Minister de Jonge: “We zien dat huurders soms geconfronteerd worden met te hoge servicekosten en zaken en diensten die niet als servicekosten gerekend mogen worden. Daarom scherpen we de regels aan. We verduidelijken wat er wel en niet onder servicekosten mag worden gerekend zodat je als huurder enkel betaalt voor zaken die noodzakelijk zijn om goed te kunnen wonen”.

Bovenop de kale huurprijs mogen servicekosten worden gerekend voor zaken en diensten die direct te maken hebben met het wonen. Zoals de kosten voor een huismeester, energie of de schoonmaak van algemene ruimtes. Voor welke services je precies betaalt, moet in het huurcontract zijn vastgelegd. De verhuurder is verplicht de huurder jaarlijks te informeren over de gemaakte kosten, door een jaarafrekening te verstrekken waarin de gemaakte kosten inzichtelijk worden gemaakt.

Begrenzen en maximeren van servicekosten

De huidige regels sluiten echter geen zaken en diensten uit. Om de positie van huurders te beschermen en misbruik te voorkomen, wordt de lijst van zaken en diensten die als servicekosten doorberekend kunnen worden, begrensd. Daarnaast onderzoekt de minister of het mogelijk is hier maximale bedragen aan te koppelen.

Het blijft overigens wel mogelijk voor huurders en verhuurder om een aparte overeenkomst aan te gaan naast de huur en de servicekosten. Bijvoorbeeld voor het leveren van zorgdiensten die onderdeel zijn van woon/zorgconcepten.

Gemeenten gaan handhaven

Vanaf 1 juli, als de Wet goed verhuurderschap in werking treedt, krijgen gemeenten de taak om handhavend op te treden tegen misbruik van servicekosten. Ook de gemeenten hebben daarom baat bij aanscherping van de regels, zodat zij hun handhavende taak goed ter hand kunnen nemen. De minister verwacht dat de nieuwe regels voor servicekosten vanaf 1 januari 2025 een feit zijn.