Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

In deze speciale editie van de Nieuwsbrief Woningmarktbeleid blikken we terug op het afgelopen jaar. Wat waren de meest populaire nieuwsberichten? Welke pagina's op de website ontvingen de meeste bezoekers? Om terug te blikken op 2020 hebben we de meest populaire pagina's van de website op een rijtje gezet. We tellen af van de tiende plaats naar de nummer 1, op basis van bezoekersaantallen, interacties en terugkeer.

10) Versnellen woningbouw

De versnelde bouw van voldoende woningen is topprioriteit om het woningtekort aan te pakken. Het kabinet spreekt de ambitie uit om te groeien naar een bouwproductie van 85.000 woningen per jaar. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) zet zich op verschillende manieren in om de woningbouw in Nederland te versnellen.

De overzichtspagina Versnellen woningbouw biedt een overzicht van alle maatregelen, ontwikkelingen en documentatie rondom dit onderwerp. Met links naar onder meer praktijkverhalen, de flexpools en de Woningbouwimpuls is deze pagina door veel bezoekers in 2020 bezocht. 

9) Groningen klaar voor huisvesting duizenden studenten

Hoewel het praktijkverhaal 'Groningen klaar voor huisvesting duizenden studenten' in juli 2019 is gepubliceerd, blijft dit verhaal in 2020 het meest gelezen praktijkverhaal.

In Groningen maakten ze zich in 2019 klaar voor het nieuwe studiejaar en de huisvesting van de duizenden (internationale) studenten.Het studiejaar daarvoor kwam de stad hierom nog in het nieuws: er was te weinig huisvesting voor alle (internationale) studenten en 45 sliepen noodgedwongen tijdelijk in een tent. Vorig jaar werd er piekopvang geregeld in onder meer een grote flat aan de Esdoornlaan met 120 gemeubileerde kamers om studenten te huisvesten tijdens de start van het studiejaar.

8) Dutchhousingpolicy.com

In de lente van 2020 verscheen de Engelstalige versie van Woningmarktbeleid.nl. De website https://www.dutchhousingpolicy.nl/ biedt alle informatie voor Engelssprekende bezoekers die meer willen weten over de Nederlandse woningmarkt. Veel bezoekers klikten door naar deze versie van de website.

7) Flexwonen

Een populair onderwerp in 2020 is flexwonen. De pagina over dit onderwerp is mede door veel ontwikkelingen die dit jaar hebben plaatsgevonden in trek geweest onder de bezoekers.

Prettig en betaalbaar wonen moet voor iedereen snel beschikbaar zijn, ook als je met spoed een woning nodig hebt. Denk daarbij aan studenten of aan iemand die net gescheiden is. Maar ook voor gezinnen die hun huis verkochten en nog niet over een nieuwe woning beschikken, kan flexwonen uitkomst bieden.

6) Corporatieregelgeving

De Woningwet 2015 biedt heldere spelregels voor sociale huisvesting en beperkt de financiële risico's. Woningcorporaties concentreren zich op hun kerntaak: zorgen dat mensen met een laag inkomen goed en betaalbaar kunnen wonen. Samen met gemeenten en huurdersvertegenwoordigers maken zij prestatieafspraken over de lokale woonopgaven. Een nieuwe Autoriteit Woningcorporaties houdt volkshuisvestelijk en financieel toezicht op de woningsector.

Het thema Corporatieregelgeving is in 2020 vernieuwd en aangevuld. Met links naar relevante regelgeving en dossierpagina's vol nieuwsberichten, (praktijk)verhalen en verdiepende informatie biedt dit thema een compleet overzicht van alles wat woningcorporaties moeten weten over de Woningwet 2015.

5) Woningbouwimpuls

Ook de pagina Woningbouwimpuls was dit jaar populair, zowel op Twitter als op de website zelf. Niet alleen de nieuwsberichten over de eerste en tweede tranche werden goed gelezen, dit geldt dit ook voor de verschillende praktijkverhalen gepubliceerd over dit onderwerp. Zo deelden we verhalen over projecten in Zaanstad, Amsterdam en Delft

Het is belangrijk dat iedereen in Nederland prettig kan wonen. Prettig wonen betekent dat er genoeg woningen zijn voor elke portemonnee en elke levensfase. Woningen die qua grootte, prijs, locatie en omgeving aansluiten op de woonwensen. Het Rijk helpt en stimuleert provincies, gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars met verschillende instrumenten om de woningbouw te versnellen. De woningbouwimpuls is zo'n instrument. 

Visual woningbouwimpuls

4) Disbalans tussen opgaven en middelen corporaties

Het nieuwsbericht 'Disbalans tussen opgaven en middelen corporaties' verscheen op 3 juli 2020 op woningmarktbeleid.nl. Woningcorporaties hebben de komende jaren nog financiële ruimte om te voldoen aan hun maatschappelijke opgaven zoals het bouwen en verduurzamen van betaalbare woningen. De opgaven en middelen van de corporatiesector zijn echter niet in balans. Op de (middel)lange termijn ontstaat een tekort in de gehele sector. Corporaties beschikken tot en met 2035 over onvoldoende middelen om alle maatschappelijke opgaven op te pakken.

3) Woondeals

De woondeals zijn al enkele jaren een belangrijk onderwerp voor Woningmarktbeleid. De woondeals bestaan uit meerdere onderdelen met eigen afspraken. Een hiervan is de aanpak van knelpunten bij de versnelling van de woningbouw. Hieronder vallen een aantal concrete versnellingslocaties die bijdragen aan de bouwopgave in de regio. De woondeals bevatten verder afspraken over de (regionale) behoefte aan plancapaciteit en over gerichte acties op de aanpak van de gevolgen van de krapte.

2) Handboek Marktwaardering

Een altijd populair bericht is de publicatie van het handboek Marktwaardering 2019. Hoewel het wellicht opvallend is dat het gaat om het handboek uit het vorige jaar, is deze trend goed te verklaren. Jaarlijks verschijnt het handboek eind oktober/begin nvan ovember, waardoor deze gezien bezoekersaantallen pas in het daaropvolgende jaar meer wordt bezocht. In 2020 is het handboek Marktwaardering op 30 oktober gepubliceerd.

1) Inkomens- en huurgrenzen huurtoeslag 2021 bekend

De bedragen van de inkomens- en huurgrenzen huurtoeslag voor het jaar 2021 zijn in november 2020 bekendgemaakt. Ieder jaar worden deze bedragen geïndexeerd. Zo kan het recht op huurtoeslag en de hoogte daarvan worden vastgesteld. Conform de Wet op de huurtoeslag zijn ook de inkomensgrenzen voor het passend toewijzen geïndexeerd. Abonnees op de nieuwsbrief MG-digitaal ontvingen de MG-circulaire met deze en meer informatie ook in hun mailbox.

Tot slot

Namens de directies Wonen en Woningbouw wensen we u prettige kerstdagen en een gelukkig 2021. Blijf vooral ook in het nieuwe jaar deze nieuwsbrief en Woningmarktbeleid.nl volgen voor de laatste informatie over het beleid van het ministerie van BZK op het gebied van wonen en woningbouw. Wilt u echt niets missen? Volg vanaf nu dan ook de nieuwe LinkedIn-pagina Wonen en Woningbouw.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.