Vier woningbouwprojecten starten met pilot parallel plannen

De gemeenten Alphen aan den Rijn, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Teylingen testen en ontwikkelen in de komende periode het principe van parallel plannen in de praktijk door om sneller bouwplannen te kunnen realiseren. Deze gemeenten zijn door het ministerie van BZK geselecteerd. Voor de zomervakantie konden gemeenten met relevante woningbouwprojecten zich opgeven om deel te nemen aan de pilot parallel planproces.

Gemiddeld duurt het proces van de ontwikkeling van een woningbouwproject 10 jaar, waarvan de meeste tijd opgaat aan de planontwikkelingsfase. Dit moet en kan sneller. Door in het planontwikkelingsproces parallel te plannen, kan de ontwikkeltijd fors worden verkort, van bijna zes naar, mogelijk bijna twee jaar. Parallel plannen betekent dat de diverse fases van een bouwproject - zoals het bepalen van uitgangspunten, rekenen, tekenen, onderzoeken, participatie en afspraken juridisch vastleggen - gelijktijdig en samenhangend worden uitgevoerd in plaats van dat deze achter elkaar plaatsvinden zoals nu vaak gebeurt.

Nieuwe werkwijze in de praktijk testen

De werkwijze voor parallel plannen is momenteel nog in ontwikkeling. Bij woningbouwprojecten in Alphen aan den Rijn, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Teylingen gaat het ministerie van BZK de komende periode samen met de betrokken gemeenten, ontwikkelaars en corporaties onderzoeken hoe deze nieuwe werkwijze in de praktijk werkt. Tijdens de pilot worden de projecten in de initiatieffase, twee jaar tot start bouw, begeleid door bureau Fakton bij het toepassen van de principes van parallel plannen. Naast de vier gemeenten, waar het gaat het om projecten van gemiddelde omvang (tot ca. 1.000 woningen), wordt de werkwijze ook getest in drie grootschalige woningbouwprojecten die onderdeel uitmaken van de 17 NOVEX-woningbouwlocaties.

Pilots leiden tot andere werkwijze

Via deze website zullen regelmatig updates vanuit de pilots worden gedeeld. Met behulp van praktijkervaringen ontwikkelt het ministerie van BZK de werkwijze parallel plannen verder. Het uiteindelijke doel is om deze werkwijze breed te verspreiden om zo ook andere gemeenten te stimuleren om hun woningbouwprocessen te versnellen.