Toolkit Programma Verduurzaming Gebouwde Omgeving

Welkom bij de toolkit van het Programma Verduurzaming gebouwde omgeving! De toolkits over verschillende onderwerpen bieden praktische informatie over de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Hier vind je achtergrondinformatie, infographics, verordeningen, aandachtspunten en handleidingen. In praktijkverhalen vertellen beleidsmakers hoe zij het in hun gemeente aanpakken. Met al deze kant-en-klare informatie faciliteert en ontzorgt het ministerie samenwerkingspartners bij het verduurzamen van woningen en gebouwen.

Op dit moment bevat de toolkit informatie over slechts enkele onderwerpen. Maar er zijn binnen het Programma Verduurzaming gebouwde omgeving (PVGO) natuurlijk meer belangrijke thema’s. Behalve isolatie bijvoorbeeld ook ventilatie, circulaire bouw en duurzame verwarming. Daarom wordt de toolkit de komende tijd verder aangevuld. Kom dus geregeld terug op deze pagina voor meer handige en direct toepasbare informatie!

De verduurzaming van de gebouwde omgeving is een hele klus waarbij er veel met elkaar wordt samengewerkt. Partijen hebben elkaar nodig. Daarom wil het ministrie samenwerkingspartners, beleidsmakers en professionals zo goed mogelijk ondersteunen bij het uitvoeren van deze taak. Dat kan met deze toolkit.

Het ministerie wil dat een duurzame woning voor iedereen binnen handbereik komt. Dat is goed voor het klimaat, voorkomt een hoge energierekening en maakt ons minder afhankelijk van aardgas. Om dit te realiseren zet het kabinet in op het aanpakken van alle slecht geïsoleerde woningen en gebouwen voor 2030. Er is daarbij speciale aandacht voor mensen met een kleine portemonnee. Door nieuwe financieringsmogelijkheden wordt het voor hen mogelijk om hun woning betaalbaar te verduurzamen.