Middenhuur

De vraag naar middenhuurwoningen stijgt. Dit zijn vrije sectorwoningen met een huurprijs tussen €752 en circa €1.000 per maand (prijspeil 2021). Steeds meer mensen zoeken een betaalbare woning in deze prijsklasse, mede doordat de prijzen van koopwoningen sterk gestegen zijn. Vooral in stedelijke gebieden neemt de vraag toe. De komende jaren willen we ervoor zorgen dat de betaalbaarheid en beschikbaarheid van middenhuurwoningen wordt geborgd.

Stimuleren van middenhuur

Een gezonde en sterke middenhuursector is belangrijk voor de woningmarkt. In deze sector vinden veel mensen tijdelijk een woonplek. Bijvoorbeeld als ze aan hun eerste baan beginnen, uit elkaar gaan of voordat ze kunnen of willen doorstromen naar een koophuis of sociale huurwoning. Ook zijn er huurders, zoals senioren, die voor het gemak en comfort kiezen voor een middenhuurwoning. Ze zoeken vooral een goede woonlocatie en willen geen gedoe met onderhoud van een koopwoning.

Het kabinet zet in op het stimuleren van de beschikbaarheid en betaalbaarheid van middenhuurwoningen. Dit met als doel dat meer woningzoekenden een huis kunnen vinden wat bij hen past:

Meer woningen bouwen

Betaalbare huurprijs en betere beschikbaarheid