Aanpak energiearmoede

Ruim een half miljoen huishoudens in Nederland heeft te maken met energiearmoede. De energierekening is met de stijgende gasprijzen voor hen nog moeilijker te betalen. Het kabinet trekt 150 miljoen euro uit voor gemeenten om de huishoudens die het hardst getroffen worden op korte termijn te ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Het gaat om zowel huur- als koopwoningen.

Gemeenten bepalen grotendeels zelf hoe ze de middelen besteden. De aanpak kan variëren van maatregelen die direct effect hebben zoals energiedisplays en radiatorfolie tot een bijdrage aan grotere isolatiemaatregelen zoals vloer- en spouwmuurisolatie. Het is mogelijk om aan te sluiten bij een al bestaande aanpak. Meer informatie over de regeling is te lezen in de gemeentebrief en de veelgestelde vragen. BZK heeft voor gemeenten twee webinars georganiseerd over de specifieke uitkering energiearmoede. Terugkijken van deze webinars kan hier.

Zowel het eerste als het tweede webinar zijn terug te kijken.

Daarnaast wordt er een Community of Practice (CoP) opgezet. In een lerende omgeving delen gemeenten hierin knelpunten, oplossingen en lessen. Dit doen we in vier sessies gedurende het jaar. Wilt u deelnemen aan de CoP? Aanmelden kan hier.

Naast deze maatregel komt er een eenmalige tegemoetkoming van 200 euro voor huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum en een tijdelijke verlaging van de energiebelasting voor iedereen.  

Op deze webpagina vindt u meer informatie en praktijkverhalen over de aanpak energiearmoede. Vragen kunt u stellen via aanpak.energiearmoede@minbzk.nl.

Praktijkverhalen

Nieuws

Abonneren op nieuws over dit onderwerp Meer nieuws