Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Editie 3 - 08-03-2022

Lees in deze editie van dinsdag 8 maart 2022 meer over de volgende onderwerpen:

Meer regie op Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Om meer regie te nemen in de volkshuisvestelijke opgave en de inrichting van Nederland, presenteert minister Hugo de Jonge aankomende periode de Nationale Woon- en Bouwagenda met zes onderliggende programma’s. Hierin worden woningbouw, de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen, leefbaarheid en verduurzaming nader uitgewerkt. Daarnaast worden ook twee ruimtelijke programma’s gepresenteerd die ingaan op de daadwerkelijke inrichting van Nederland en de keuzes die voorliggen op onder andere woningbouw, infrastructuur, natuur, klimaat, energie en economie.

Sein op groen voor verkenning naar hoogwaardig ov

Op 24 februari 2022 is de intentieverklaring MIRT-verkenning CID Binckhorst ondertekend door de de bestuurders van de gemeente Leidschendam-Voorburg, gemeente Den Haag, gemeente Rijswijk, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), de provincie Zuid-Holland en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Met de intentieverklaring spreken de partijen uit dat zij zich met elkaar inspannen om te komen tot een hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) verbinding tussen station Den Haag Centraal en station Voorburg. De HOV-verbinding is nodig vanwege de woningbouwopgave de komende jaren in CID Binckhorst.

Staat van de Corporatiesector: lokaal werk maken van betaalbare nieuwbouw

De wil om betaalbaar te bouwen is bij woningcorporaties aanwezig, maar dit lukt nog onvoldoende, zo blijkt uit de Staat van de Corporatiesector. Woningcorporaties bouwden in 2020 weer iets meer nieuwe woningen dan de jaren ervoor. Dat is ook de inzet voor de komende jaren. Hulp van gemeenten om de plannen mogelijk te maken is nodig. De Autoriteit woningcorporaties (Aw) roept op om aandacht en regie van gemeenten en Rijk: verbeter de condities zodat corporaties sneller, meer en betere woningen kunnen realiseren.

Minister de Jonge en woningmarktpartijen tekenen verbeterplan voor eerlijk en transparant koopproces

Minister Hugo de Jonge heeft op 16 februari 2022 samen met NVM, VBO, Vastgoedpro en Vereniging Eigen Huis het verbeterplan ‘Vertrouwen in het koopproces’ ondertekend. Dit convenant moet de regels bij het kopen van een huis voor makelaars, verkopers en kopers verduidelijken en informatie voor kopers en verkopers inzichtelijker maken.

Nieuwe woonruimte voor aandachtsgroepen in meer dan 80 gemeenten

In totaal 124 projecten van 83 gemeenten ontvangen een financiële bijdrage voor de realisatie van woon- en verblijfsruimten voor aandachtsgroepen. Met een toekenning uit de Regeling huisvesting aandachtsgroepen (RHA) zorgen gemeenten voor huisvesting voor bijvoorbeeld studenten, arbeidsmigranten en statushouders. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maakte extra geld vrij om alle aanvragen die aan de criteria voldeden, te voorzien van een bijdrage. De eerste gemeenten ontvingen hun toekenning al in december. Inmiddels hebben alle indieners bericht gehad.

Huurverhoging sociale huurwoningen 2022 bekend

De meeste huurders van een sociale huurwoning kunnen vanaf juli 2022 een huurverhoging krijgen van maximaal 2,3 %. Dit is het gemiddelde jaarinflatiepercentage tot december 2021. Tot 1 juli 2022 mogen de huren van sociale huurwoningen niet verhoogd worden. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stelt de maximale huurverhoging nog vast met een ministeriële regeling.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.