Breder gebruik digitale inkomenstoets in pilotregio’s mogelijk

In de regio’s Rotterdam, Den Haag en Utrecht kunnen meer woningzoekenden binnenkort hun inkomensgegevens digitaal delen met de woningcorporatie. Dit kan als zij een sociale huurwoning willen huren. In de pilot ‘digitale inkomenstoets’ is de nieuwe werkwijze beproefd met drie woningcorporaties: Staedion in Den Haag, Woonstad Rotterdam en GroenWest in Utrecht.

De pilot is deze maand afgerond, en gebruikers en woningcorporaties zijn positief. Daarom krijgt de pilot een vervolg én wordt uitgebreid. Nieuwe deelnemers kunnen vanaf maart meedoen in de regio’s Rotterdam en Den Haag, en mogelijk ook Utrecht.

Landelijke beschikbaarheid

Het delen van persoonlijke informatie zoals inkomensgegevens moet zorgvuldig gebeuren. Daarom is er in de pilot veel aandacht voor de veilige en betrouwbare uitwisseling van gegevens, heldere juridische kaders en goede informatie voor de woningzoekenden. Het ministerie van BZK verwacht dat na de vervolgpilot, in de zomer van 2023, de nieuwe werkwijze landelijk beschikbaar gaat komen. Dan kunnen alle woningcorporaties de digitale inkomenstoets gaan gebruiken.

Webinar eerste ervaringen

Koepel van woningcorporaties Aedes organiseert op 16 februari een webinar voor medewerkers van woningcorporaties en koepelorganisaties, waarin eerste ervaringen met de nieuwe werkwijze worden gedeeld. De online informatiesessie gaat in op de uitkomsten van het gebruikersonderzoek én blikt vooruit op landelijke beschikbaarheid van de digitale inkomenstoets.