Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

Lees in deze editie meer over de Woningbouwimpuls Eindhoven, circulair en conceptueel bouwen door samenwerking en meer en betere huisvesting voor arbeidsmigranten.

Woningbouwimpuls gemeente Eindhoven: binnen een jaar eerste tijdelijke woningen

De financiële bijdrage van ruim 5 miljoen euro uit de Woningbouwimpuls maakt het voor de gemeente Eindhoven voor nieuwe woningen in Buurtschap Te Veld-Castilliëlaan. Het project met tijdelijke modulaire woningen, die maximaal dertig jaar gebruikt worden, levert in 2021 al de eerste woningen op. Wij spraken met projectleider Stefanie Gijsbers-van der Meijden.

Stefanie Gijsbers-van der Meijden - Woningbouwimpuls Eindhoven

Circulair en conceptueel bouwen door samenwerking

Nederland streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. Daarnaast dient de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent te zijn gedaald ten opzichte van 1990. Slim circulair en conceptueel bouwen kan zorgen voor duurzaamheidswinst, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van het bouwtempo of de betaalbaarheid van woningen. Een aantal steden, provincies, private partijen en kennisinstellingen slaat daarom samen met het Rijk de handen ineen om de gezamenlijke ambities kracht bij te zetten in de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen.

Jaaroverzicht 2020

We blikken terug op het afgelopen jaar. Wat waren de meest populaire nieuwsberichten? Welke pagina's op de website ontvingen de meeste bezoekers? Om terug te kijken op 2020 hebben we de meest populaire pagina's van de website op een rijtje gezet. We tellen af van de tiende plaats naar de nummer 1, op basis van bezoekersaantallen, interacties en terugkeer.

Wet differentiatie overdrachtsbelasting gaat in per 1 januari

De wet differentiatie overdrachtsbelasting is op 15 december 2020 aangenomen door Eerste en Tweede Kamer. De nieuwe wet gaat in per 1 januari 2021 en verbetert de positie van starters op de woningmarkt ten opzichte van beleggers en investeerders.

Vrijstelling overdrachtsbelasting bij taakoverdracht woningcorporaties nu breder toepasbaar

De uitzondering die stelt dat corporaties geen overdrachtsbelasting hoeven af te dragen wanneer zij woningen bij taakoverdracht overdragen aan andere corporaties wordt nader ingevuld. Dit schreef minister Ollongren midden december in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. Hiermee geeft ze gehoor aan de wens om corporaties verder tegemoet te komen voor het per 1 januari 2021 geldende hogere tarief in de overdrachtsbelasting.

Meer en betere huisvesting voor arbeidsmigranten

Het kabinet heeft haar reactie op het tweede advies van het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer aan de Tweede Kamer gezonden. Eén van de onderwerpen die het advies behandelt, is de woonsituatie van arbeidsmigranten. Arbeidsmigranten betalen soms hoge bedragen voor woonruimte die kwalitatief niet altijd in orde is.

Partijen slaan handen ineen voor verduurzaming koophuizen

Hoe kunnen makelaars, hypotheekverstrekkers en andere partijen in de koopketen huizenkopers informeren of adviseren over het verduurzamen van hun nieuwe huis? Daarover hebben zeventien organisaties waaronder het ministerie van BZK met elkaar afspraken gemaakt. Midden december ondertekenden zij een convenant waarin deze afspraken zijn vastgelegd tijdens een feestelijke digitale bijeenkomst.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.