Editie 1: Maart 2024

Dit is de nieuwsbrief van het Online Kennis- en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen en Wonen en zorg voor ouderen (OKEC).

Lees in deze editie van 12 maart 2024 meer over de volgende onderwerpen:

195 ontmoetingsruimten voor ouderen door Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting

99 woningcorporaties, zorginstellingen, marktpartijen en burgerinitiatieven hebben media februari een bijdrage ontvangen van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om 195 extra ontmoetingsruimten voor ouderen te realiseren. Zij doen dit met een bijdrage uit de Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting (2023).

Om ervoor te zorgen dat ouderen ook in de toekomst goed wonen is een passend woningaanbod nodig. Steeds meer ouderen willen geclusterd wonen: in elkaars nabijheid, omdat de mobiliteit afneemt en met de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. Het Rijk stimuleert het bouwen en realiseren van ontmoetingsruimten in geclusterde woonvormen met deze regeling. Hierdoor wordt het makkelijker voor ouderen om zelfstandig te blijven wonen, elkaar te ontmoeten en te helpen.

De Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting (SOO) stelt initiatiefnemers daarbij in staat om met de financiële vergoeding uit de regeling de bouwkosten voor realisatie van ontmoetingsruimten voor ouderen te dekken. De toekenning uit de eerste (2022) en deze tweede tranche van de SOO (2023) levert in totaal circa 19.000 woningen op met een ontmoetingsruimte.

Lees het hele artikel op onze website.

Subsidieregeling voor Intergenerationeel wonen opnieuw open

Sinds 2 januari is het weer mogelijk om gebruik te maken van de subsidieregeling Intergenerationeel wonen. Met deze subsidie kunnen de huurprijzen voor kamers voor jongeren - in wooncomplexen voor ouderen - met 200 euro per maand verlaagd worden.

De regeling is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar, die een actieve bijdrage willen leveren aan de leefbaarheid en interactie in een wooncomplex voor ouderen. Hierbij kan gedacht worden aan samen koken, helpen met kleine klusjes in huis of een wandeling maken met de bewoners.

Lees hier meer over de regeling intergenerationeel wonen.

Communicatietoolkit Wet goed verhuurderschap voor gemeenten en brancheorganisaties beschikbaar

De toolkit Wet goed verhuurderschap is beschikbaar voor gemeenten en brancheorganisaties om huurders, verhuurders en hun achterban te informeren over de Wet goed verhuurderschap. De personaliseerbare brochures, social media posts en posters zijn onderdeel van een landelijke informatiecampagne. Gemeenten kunnen via de communicatiemiddelen ook extra aandacht geven aan hun meldpunt goed verhuurderschap. Per 1 januari 2024 dienen alle gemeenten zo’n meldpunt te hebben.

Sinds 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. Deze wet zorgt voor meer duidelijkheid voor verhuurders over wat wel en niet mag en voor betere bescherming van huurders. Ook krijgen gemeenten meer mogelijkheden om op te treden tegen huurmisstanden als dat nodig is. De informatiecampagne is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om verhuurders en huurders bewuster te maken van de nieuwe regels.

Lees meer over de Wet goed verhuurderschap op onze website.

Wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting naar Tweede Kamer

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting is op donderdag 7 maart naar de Tweede Kamer gestuurd. Deze wet zorgt ervoor dat overheden beter en sneller kunnen sturen op hoeveel, waar en voor wie we gaan bouwen. Het Rijk, provincies en gemeenten kunnen zo de regie hernemen op de volkshuisvesting en de woningbouwopgave in het bijzonder. De opgave is groot: tot en met 2030 zijn bijna een miljoen nieuwe woningen nodig. Twee derde daarvan moet bestaan uit betaalbare koop- en huurwoningen.

Om hier werk van te maken, maken het Rijk, provincies en gemeenten straks verplicht een volkshuisvestingsprogramma. Hierin staat concreet hoeveel, waar en voor welke specifieke doelgroepen – zoals ouderen en studenten – zij gaan bouwen. Provincies moeten daarnaast, samen met gemeenten, zorgen voor voldoende bouwlocaties voor woningen. Zo vertalen we de landelijke doelen naar lokaal niveau.

Lees het hele artikel op onze website.

In regio De Bevelanden is de fase van praten over ouderenhuisvesting voorbij: “Het is nu tijd voor actie!”

Regioadviseur Edwin Prins en beleidsmedewerker Arnold Bakker over de opgave om de vergrijzing in regio De Bevelanden het hoofd te bieden: ”Concreet hebben we 400 extra geclusterde ouderenwoningen, 300 extra zorggeschikte woningen en 1700 extra nultredenwoningen nodig tot 2030. Cijfers die niet in beton gegoten zijn, maar wel een richting geven.”

Edwin Prins, regioadviseur van het Aanjaagteam ‘Wonen Welzijn Zorg voor ouderen’ Zeeland: “Nederland staat aan de vooravond van een demografische transitie. De verhouding tussen oud en jong slaat door naar veel meer oudere mensen, en daar is de fysieke ruimte niet op ingericht. Ons land staat vol prachtige wijken met eengezinswoningen, terwijl dat voor ouderen niet de meest geschikte woonvorm is. Bovendien missen er ontmoetingsplekken, medische voorzieningen en andere zorg- en welzijnsfaciliteiten. Ouderen hoor je daar zelf niet vaak over, en het is ook niet zo zichtbaar en acuut als de asielzoekerscrisis, maar de uitdaging op het gebied van ouderenhuisvesting is groot. Dat terwijl net de eerste babyboomers de 75 zijn gepasseerd en het aantal ouderen de komende twintig jaar zal verdubbelen.”

Vanuit de Taskforce Wonen en Zorg is het de afgelopen jaren gelukt een netwerk van rond de 90 ambassadeurs op te zetten, bestaande uit bestuurders van gemeenten, woningcorporaties en zorg- en welzijnsaanbieders. Met hulp van zes regioadviseurs, waaronder Edwin, hebben deze ambassadeurs ouderenhuisvesting op de kaart gezet bij Nederlandse gemeenten. Maar het daadwerkelijk realiseren van voldoende ouderenhuisvesting vraagt nog veel inzet en doorzettingsvermogen. En dus gaven de initiatiefnemers – Aedes, VNG, ActiZ, ZN en de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) - groen licht voor een nieuw team van aanjagers. Zo ontstond het Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg  voor Ouderen (WWZO), dat sinds mei 2023 actief is als verbindende, onafhankelijke schakel tussen beleid, afspraken en uitvoering.

Lees het hele praktijkverhaal op de pagina van het OKEC.

Handreiking ‘Aan de slag met een woonzorgvisie’ van Aedes

Het is de taak van gemeenten om een regionaal afgestemde woonzorgvisie op te stellen. Dit gebeurt in samenspraak met woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties, andere samenwerkingspartners en inwoners. De handreiking ‘Aan de slag met een woonzorgvisie’ van Aedes geeft inzicht in de rol en verantwoordelijkheden van woningcorporaties, en biedt richtlijnen voor de eerste stappen in dit proces.

De handreiking start met de vraag hoe corporaties zich verhouden tot de opgaven, zowel op inhoud als proces. Daarna volgt uitleg over de bouwstenen van een woonzorgvisie. Per bouwsteen wordt aangegeven hoe je als corporatie hierop kunt reageren, inclusief inzicht in de uitdagingen, visie, ambitie en doelen, en samenwerkingsmogelijkheden.

Botsproeven lagere regelgeving Wet versterking regie volkshuisvesting

Op donderdag 7 maart is het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting (Wvrv) voorgelegd aan de Tweede Kamer. Ook is toen de lagere regelgeving, bestaande uit het besluit (Bvrv) en de regeling (Rvrv), in consultatie gegaan. Om deze lagere regelgeving te toetsen aan de praktijk, organiseert het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties twee botsproeven op donderdag 4 april en dinsdag 9 april. Tijdens de botsproeven zal worden ingegaan op de contouren van de lagere regelgeving. Het ministerie hoopt op waardevolle feedback vanuit gemeenten, provincies, woningcorporaties, de woonbond en zorg- en ondersteuningsorganisaties.

Lees hier meer over het inhoudelijke programma en praktische informatie.

Bijeenkomsten en activiteiten samenwerkingspartners OKEC

In de komende periode organiseren de samenwerkingspartners van het Online Kennis- en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen en Wonen en zorg voor ouderen (OKEC) de volgende bijeenkomsten en activiteiten:

13 maart: Congres Thuis in de wijk: Van woonzorgvisie naar werk in uitvoering
19 maart: Online bijeenkomst: Een thuis voor iedereen
22 maart: Leerkring Woonafspraken voor aandachtsgroepen
4 en 9 april: Botsproeven lagere regelgeving Wet versterking regie volkshuisvesting
19 april: Leerkring Woonafspraken voor aandachtsgroepen

De nieuwsbrief van het Online Kennis-en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen (OKEC) is een initiatief van 5 ministeries (BZK, VWS, JenV, SZW en OCW), in samenwerking met VNG, Aedes en het Interprovinciaal Overleg (IPO) en andere betrokken partners.  

Op de website van het OKEC vind je alle informatie over wet- en regelgeving, financiële regelingen, expertteams, handreikingen en praktijkvoorbeelden rondom de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen. Zo ondersteunt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met VNG, Aedes, IPO en betrokken partners, de provincies, gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, maatschappelijke en zorgorganisaties bij de huisvesting van kwetsbare mensen.