Hilversum: stationsgebied nu nog veel beton, straks een warm welkom (tweede tranche)

Meer dan zeshonderd nieuwe woningen kan de gemeente Hilversum bouwen met een bijdrage van de Woningbouwimpuls. Zij komen voor een groot deel in het nieuwe stationsgebied: daar woon je over enige tijd in het centrum, op een steenworp van het station. Daniëlle Timmer is programmamanager en vanaf het eerste uur betrokken bij de plannen voor de gebiedsontwikkeling: “Toekenning van de Woningbouwimpuls betekent ook waardering voor die plannen.”

Nu nog kil met veel beton, straks groen langs lanen en op pleinen. Straks een levendig, gastvrij gebied waar mensen werken, wonen en zich vermaken. Een warm welkom belooft de gemeente met het nieuwe stationsgebied in Hilversum. Uit het station loop je bovendien direct het centrum in. Daniëlle Timmer: “We werken al een aantal jaar aan het versterken van het centrum. Door het hele gebied rond het station aantrekkelijk te maken, sluiten we nu station en centrum goed op elkaar aan. Daarnaast leggen we ook de verbinding met de Oostkant van het station. Mooi dat we zo’n unieke locatie, midden in de stad, nieuw leven kunnen inblazen en herontwikkelen, ook dankzij de Woningbouwimpuls.”

Vergroot afbeelding Daniëlle Timmer, programmamanager in de gemeente Hilversum
Daniëlle Timmer, programmamanager in de gemeente Hilversum. Fotografie: Wiebe Kiestra

Goed of niet

Hilversum staat nu aan de vooravond van de uitvoering. Na vier jaar intensief werken aan de voorbereidingen, aan een proces van stap voor stap aanpakken en zorgvuldig afwegen, met inwoners, ondernemers, NS en ProRail, maatschappelijke partijen, de provincie Noord-Holland. “We hebben er met hart en ziel aan gewerkt”, zegt Timmer. “Aan plannen voor gebiedsontwikkeling waarbij kwaliteit voorop staat: we doen het goed of we doen het niet was ons motto. Kijk bijvoorbeeld hoe intensief we gebruikmaken van de beperkte ruimte die er is, boven én onder de grond. Onze insteek was: hoe vullen we de plannen zo in, dat het nieuwe stationsgebied de komende honderd jaar mee kan?”

Vraag overstijgt het aanbod

Er is beweging, enthousiasme; hoe houd je dat vast? En hoe krijg je zo’n enorm project, financieel rond? Want zoals vaak bij stedelijke ontwikkeling, is er in Hilversum een tekort. Een bijdrage uit de Woningbouwimpuls was een mogelijk antwoord. “Woningen zijn een belangrijk onderdeel van het plan. Want de vraag naar betaalbare woningen overstijgt ook bij ons ver het aanbod. Er moeten ook in Hilversum huizen bijgebouwd worden. Het is logisch om dat in de directe omgeving van het station te doen. De Woningbouwimpuls is er om te helpen. Dus zijn we het avontuur aangegaan om een aanvraag in te dienen.”

"Toekenning laat ook waardering zien: het maakt duidelijk dat dit een goede ontwikkeling is. En dát helpt weer bij de besluitvorming die aanstaande is."

Interessante zoektocht

En dat was nog niet zo gemakkelijk. “Het was een intensief, pittig traject. Er werd veel specifieke informatie gevraagd, terwijl er in ons traject nog keuzes te maken waren. Hoe geef je daar antwoord op? Welk deel van het totale financiële plaatje was bijvoorbeeld toe te rekenen aan de woningbouw? Welk tekort konden we hard onderbouwen? Veel inspanning om het goed te formuleren, een interessante zoektocht ook, want het dwingt tot nadenken, en dat is altijd goed. Wij hebben het voor elkaar gekregen omdat we al veel kennis in huis hadden. De vraag is wel of een minder specifieke aanvraag zou afdoen aan de zekerheid die je als aanvrager geeft over de besteding van het geld?”

Vergroot afbeelding
Fotografie: Wiebe Kiestra

Waardering

De inspanningen loonden: Hilversum kreeg een bijdrage van 6,5 miljoen euro uit de Woningbouwimpuls, voor het project Stationsgebied en voor een particuliere ontwikkeling aan de Korte Noorderweg “Mooi, niet alleen vanwege het geld. Het is ook goed voor de beeldvorming, het plan krijgt weer publiciteit. Toekenning laat ook waardering zien: het maakt duidelijk dat dit een goede ontwikkeling is. En dát helpt weer bij de besluitvorming die aanstaande is.”

Bouwen vanaf 2023

Meer dan zeshonderd woningen komen er in Hilversum bij met de bijdrage van de Woningbouwimpuls: minimaal 33% sociale huurwoningen en 40% huurwoningen met een huur grofweg vanaf € 750 tot € 1000 (middenhuur). Ook woningen voor één- en tweepersoons huishoudens. Een deel komt aan de centrumkant van het station, een deel aan oostzijde, aan de Korte Noorderweg. Bouw van de eerste huizen start eind 2023, woningen boven op een grote fietsenkelder. “Die planning willen we zeker halen,” zegt Timmer vastberaden, “en de Woningbouwimpuls houdt de druk op het project. Nog een pluspunt! Maar eerst wordt in het najaar de Uitvoeringsnota vastgesteld.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de Woningbouwimpuls? Kijk op de pagina over de Woningbouwimpuls op woningmarktbeleid.nl.

Tekst: Carla van den Bergen 

Fotografie: Wiebe Kiestra