Nationaal Isolatieprogramma

Meer dan ooit zijn mensen bezorgd over de hoogte van hun energierekening. Door woningen te isoleren verminderen we de vraag naar energie. Daardoor wordt de energierekening lager en het risico op energiearmoede minder.  

Het doel van het Nationaal Isolatieprogramma is om tot en met 2030 2,5 miljoen woningen te isoleren. De nadruk ligt daarbij op de 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen (energielabel E, F en G). Hiervoor is ruim 4 miljard euro beschikbaar.

Actielijnen

Het Nationaal Isolatieprogramma bestaat uit vier actielijnen:

  1. Lokale aanpak om 750.000 koopwoningen te isoleren, samen met gemeenten
  2. Isoleren van 1 miljoen huurwoningen door verhuurders
  3. Versneld isoleren van 750.000 koopwoningen op eigen initiatief
  4. Samen energie besparen met laagdrempelige maatregelen

Toolkits

Voor gemeente- en provincieambtenaren, medewerkers van woningcorporaties en andere professionals op de woningmarkt zijn er verschillende toolkits die hulp bieden bij isolatie. Hier zijn praktische tips, handleidingen, communicatiematerialen en praktijkverhalen te vinden.

Woning- en appartementseigenaren kunnen voor het energiezuinig maken van woningen terecht op de website van Verbeterjehuis. Eigenaren van monumenten kunnen terecht op de website van de Rijksdienst voor cultureel erfgoed.

Standaard voor woningisolatie

De standaard voor woningisolatie geeft aan wanneer een woning goed genoeg geïsoleerd is om aardgasvrij te kunnen worden. Hiermee is een woning toekomstklaar. De woning  is dan klaar voor verwarming zonder aardgas en hoeft later niet nogmaals geïsoleerd te worden.

Benieuwd of een woning goed genoeg geïsoleerd is en gemakkelijk op een duurzame bron kan worden aangesloten? Bekijk dan de website van RVO.

Praktijkverhalen

Nieuws

Abonneren op nieuws over dit onderwerp Meer nieuws