Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

Lees in deze editie meer over onder andere het sluiten van loket Woningbouwimpuls, de vernieuwde website van Datawonen en de bekendmaking van de inkomens- en huurgrenzen huurtoeslag voor 2021.

Woningbouwimpuls extra zet nieuwe woonwijk Amsterdam

De financiële bijdrage van 13,1 miljoen uit de Woningbouwimpuls is een belangrijk onderdeel voor de versnelde ontwikkeling van een nieuwe woon-werkwijk Sloterdijk I Zuid in Amsterdam. De ambitie is om jaarlijks 7.500 nieuwe woningen te realiseren, met de nadruk op bouw van woningen voor lagere en middeninkomens. Het bouwproject Sloterdijk I Zuid is met 4.700 nieuwe woningen een van de eerste concrete plannen om deze aantallen te halen, zo legt projectleider Paul Moons uit.

Paul Moons - gemeente Amsterdam

Start internetconsultatie Wetsvoorstel Opkoopbescherming en verruiming tijdelijke verhuur

De internetconsultatie voor het wetsvoorstel Opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke verhuur is van start gegaan. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk voor gemeenten om in een buurt een opkoopbescherming in te voeren. Hiermee maken mensen die op zoek zijn naar een koopwoning om zelf in te wonen meer kans op de koopmarkt. Op deze manier wil het kabinet kopers helpen om ook in populaire woongebieden een betaalbare koopwoning te vinden.

Website Datawonen vernieuwd

Vanaf vandaag is de vernieuwde versie van Datawonen online te bezoeken. De website bestaat uit twee overzichtelijke delen, namelijk een startpagina met dashboards en een vervolgpagina met databanken.

Nieuwsgierig naar de veranderingen? Lees dan het artikel voor meer informatie.

Inkomens- en huurgrenzen huurtoeslag 2021 bekend

De bedragen van de inkomens- en huurgrenzen huurtoeslag voor het jaar 2021 zijn bekendgemaakt. Ieder jaar worden deze bedragen geïndexeerd. Zo kan het recht op huurtoeslag en de hoogte daarvan worden vastgesteld. Conform de Wet op de huurtoeslag zijn ook de inkomensgrenzen voor het passend toewijzen geïndexeerd. De bedragen zijn in de Staatscourant gepubliceerd.

Loket Woningbouwimpuls gesloten

Het loket waar gemeenten hun aanvraag in kunnen dienen voor geld vanuit de Woningbouwimpuls is gesloten. Er zijn 53 projecten ingediend door 44 gemeenten. De komende periode buigt de onafhankelijke toetsingscommissie zich over de aanvragen en brengt advies uit aan minister Ollongren. Naar verwachting wordt in februari 2021 bekend welke projecten geld krijgen vanuit de Woningbouwimpuls.

Lees in het nieuwsbericht meer over de Woningbouwimpuls en de sluiting van het loket.

Betaalbare huren door beperking meetellen WOZ-waarde

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaat beide Kamers definitief voorstellen om de WOZ-waarde voor maximaal 33% mee te laten tellen in de bepaling van de huurprijs. Dit is het resultaat na de internetconsultatie die afgerond is. De maatregel helpt bij het beschikbaar blijven van voldoende betaalbare huurwoningen en het behouden van voldoende woningen binnen de sociale huurvoorraad.

Lees verder voor meer informatie over het WOZ-voorstel.

Extra boost ‘Tweede stadscentrum van Rotterdam’

De gemeente Rotterdam heeft via de eerste tranche van de Woningbouwimpuls een financiële bijdrage van 46 miljoen euro gekregen voor de gebiedsontwikkelingen van Feyenoord City en Noordrand Zuiderpark. De financiering geeft de gemeente nog meer mogelijkheden om woningen te bouwen voor Rotterdammers die anders de stad zouden verlaten en de leefbaarheid van Rotterdam-Zuid te verbeteren. Bas Kurvers is wethouder Bouwen en Wonen in Rotterdam en vertelt in een interview op Woningmarktbeleid.nl dat het een mooie erkenning is voor het harde werk van de afgelopen jaren.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.