Editie 6: November 2023

Dit is de nieuwsbrief van het Online Kennis- en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen en Wonen en zorg voor ouderen (OKEC).

Lees in deze editie van 30 november 2023 meer over de volgende onderwerpen:

Virtueel loket van de VNG

In het programma Een thuis voor iedereen werken de ministeries van BZK, VWS, JenV, SZW, OCW, brancheorganisaties IPO, VNG, Aedes, de G4 en de G40 aan het verbeteren van de huisvesting voor kwetsbare mensen. Ook richt het programma zich op de huisvesting van arbeidsmigranten, woonwagenbewoners en studenten. Voor allerhande vragen over het programma kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Kijk voor de contactgegevens en openingstijden van het loket op onze OKEC-pagina.

Ondersteuningsteam arbeidsmigranten: praktische hulp aan gemeenten bij huisvesting arbeidsmigranten

In Nederland wonen en werken meer dan 700.000 arbeidsmigranten, vaak afkomstig uit Oost-Europa. Gemeenten spelen een belangrijke rol in het verbeteren van hun woon- en leefomstandigheden. Het ondersteuningsteam arbeidsmigranten van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) helpt gemeenten hierbij sinds april 2022. Hoe gaat het ondersteuningsteam te werk en op welke vormen van ondersteuning kunnen gemeenten rekenen? Projectleider Thomas Zwiers vertelt erover in dit praktijkverhaal.

Handreiking voor het opstellen van een regionale woonzorganalyse

De woonzorgvisies vormen de basis voor gemeenten om afspraken te maken met woningcorporaties, verhuurders, zorgaanbieders en zorgkantoren over wat mensen uit de aandachtsgroepen en ouderen, naast huisvesting, nodig hebben aan zorg en ondersteuning. Een woonzorganalyse geeft je het inzicht om die afspraken goed te kunnen maken. P31 beschrijft in een handreiking de verschillende onderdelen uit de analyse, gebaseerd op de praktijkervaringen van de koploperregio’s. Deze publicatie is handig voor iedereen die een woonzorganalyse wil opzetten of begeleiden en daar praktische handvatten bij nodig heeft. Dit kunnen procesbegeleiders zijn, of initiatiefnemers maar ook de regionale en lokale deelnemers.

De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT) stelden samen met lokale woon-, welzijns- en zorgpartners al een woonzorgvisie op. Benieuwd naar hun ervaringen? Lees het verhaal via de website van de RVO.  

De nieuwsbrief van het Online Kennis-en Expertisecentrum Een thuis voor iedereen (OKEC) is een initiatief van 5 ministeries (BZK, VWS, JenV, SZW en OCW), in samenwerking met VNG, Aedes en het Interprovinciaal Overleg (IPO) en andere betrokken partners.  

Op de website van het OKEC vind je alle informatie over wet- en regelgeving, financiële regelingen, expertteams, handreikingen en praktijkvoorbeelden rondom de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen. Zo ondersteunt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met VNG, Aedes, IPO en betrokken partners, de provincies, gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, maatschappelijke en zorgorganisaties bij de huisvesting van kwetsbare mensen.