Wat betekent de Wet betaalbare huur voor mij als ik een kamer huur?
Woon je in een woonruimte zonder eigen toegangsdeur? Of deel je een badkamer, keuken of toilet? Dan woon je in een onzelfstandige woonruimte. Controleer in dat geval goed of je verhuurder niet te veel huur vraagt. Verzamel daarvoor eerst de nodige informatie.
Hoeveel punten is mijn kamer waard?
Het puntenaantal van je kamer wordt bepaald door bijvoorbeeld de oppervlakte, het energielabel en de WOZ-waarde. Dit aantal bepaalt de maximale huurprijs. Je kunt zelf je punten berekenen via de Huurprijscheck van de Huurcommissie. Je ziet dan ook meteen de huurprijs die past bij het aantal punten.
Heb ik recht op een lagere huur?
Je verhuurder moet zich houden aan de huurprijs volgens het puntenaantal van je kamer. Gebeurt dat niet? Dan kan de verhuurder per 1 januari 2025 een boete krijgen. Dus: is je huurprijs te hoog? Kom dan in actie, want je hebt direct recht op een lagere huurprijs.
Doe de Huurprijscheck
Denk je dat je recht hebt op een lagere huur? Controleer het aantal punten van je kamer met de Huurprijscheck van de Huurcommissie. Dit geeft je inzicht in de maximale huurprijs.
Let op: het invullen van de Huurprijscheck kost wel even tijd. Toch is het nuttig: het geeft je inzicht in wat je kamer mag kosten. En misschien kan je huur omlaag.
Recht op lagere huur? Kom in actie
Denk je recht te hebben op een lagere huur na de Huurprijscheck? Onderneem dan de volgende stappen:
- Praat eerst met je verhuurder.
- Kom je er niet uit? Stap dan naar de Huurcommissie. De Huurcommissie doet dan op basis van een onderzoek een uitspraak over je punten en de bijbehorende huurprijs. Die uitspraak is bindend: je verhuurder moet zich daaraan houden.
- Je kunt ook naar het meldpunt voor huurders van je gemeente stappen. De gemeente houdt toezicht op naleving van de wet en kan vanaf 1 januari 2025 een boete geven aan een verhuurder die te veel huur vraagt.