Handreiking Versnellingstafel uitgereikt op Provada

Op de tweede dag van de Provada is de eerste handreiking van de Versnellingstafel uitgereikt. Met daarin de stappen die partijen kunnen doorlopen om tot een slagvaardige Versnellingstafel te komen.

Marja Appelman, directeur Woningbouw, heeft de eerste handreiking Versnellingstafel overhandigd aan Monique van Haaf (één van de boegbeelden van de landelijke Versnellingstafel), Roy de Witte (gedeputeerde van Overijssel) en Desirée Uitzetter (bestuursvoorzitter NEPROM). De handreiking is opgesteld in opdracht van het Rijk en bevat stappen die partijen kunnen doorlopen en vragen die zij daarbij kunnen stellen.

Knelpunten signaleren

De woningnood in Nederland is groot wat maakt dat veel mensen dringend op zoek zijn naar een woning. Een snelle realisatie van voldoende woningen is noodzakelijk en de voortgang van de afspraken gemaakt in de woondeals wordt daarom halfjaarlijks gemonitord aan de bestuurlijke woondealtafels. Naast de voortgang worden ook eventuele knelpunten in de bouwprojecten gesignaleerd. Deze knelpunten worden vervolgens besproken aan de regionale Versnellingstafels en waar mogelijk worden oplossingen bedacht en knopen doorgehakt.
 

Versnellingstafels houden de vaart erin

De handreiking Versnellingstafel geeft geen instructies voor de inrichting en samenstelling van regionale versnellingstafels. Iedere regio heeft immers een eigen context, een eigen woningbouwopgave en eigen belanghebbenden. De geleerde lessen uit bestaande initiatieven zijn opgenomen. Een belangrijke constatering hierbij is dat elke Versnellingstafel uniek is. En toch zijn er bij bestaande initiatieven gemene delers te vinden die het succes ervan mede bepalen. Dit maakt de Versnellingstafel tot een goed instrument om in te zetten.

Download hier de handreiking of kijk op de website van RVO.