Woondeals Zuid-Holland

In maart 2023 zijn vijf aparte woondeals in Zuid-Holland ondertekend door: Samenwerkende Regio’s, Rotterdamse Regio, Holland Rijnland, Haaglanden en Midden-Holland. Met deze deals is de bouw van circa 250.000 nieuwe woningen - bijna net zoveel als er nu staan in de hele stad Den Haag - afgesproken tot en met 2030. De locaties van alle te bouwen woningen staan al in de planning en 78% is opgenomen in de lijst met locaties in de woondeals.

Vergroot afbeelding Woondeals Zuid-Holland

Zuid-Holland is de meest dichtbevolkte provincie van Nederland met een bevolkingsaantal dat naar verwachting de komende tijd alleen maar toe zal nemen. De provincie heeft te maken met grote uitdagingen en complexe vraagstukken op het gebied van mobiliteit, geluid, stikstof, energievoorziening en klimaat. In Zuid-Holland ondertekenden naast overheden ook de woningcorporaties de woondeals en zijn er steunverklaringen van netbeheerders, bouworganisaties, huurders, en drinkwaterbedrijven. De provincie is van plan om zoveel mogelijk in bestaand stedelijk gebied te bouwen, met name langs de spoorwegverbinding tussen Leiden en Dordrecht: de Oude Lijn. Hiermee wordt optimaal gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur en voorzieningen.

Daarnaast heeft de provincie ook buiten het bestaand stedelijk gebied bouwlocaties aangewezen om aan de vraag te kunnen voldoen.