Helmond: realisatie van een divers woningbouwproject in Centrum Noord (eerste tranche)

“Woningbouwplannen waren er al genoeg voor het noordelijk deel van het centrum van Helmond. Alleen, zoals met zo veel binnenstedelijke ontwikkelingen, waren nog niet alle kosten gedekt. De woningbouwimpuls bood uitkomst. In het afgelopen jaar zijn in Centrum Noord de eerste twee woningbouwcomplexen in aanbouw genomen: de Weef, een wooncomplex van 67 woningen. En Oranjekade, een complex van 267 woningen op het voormalige EDAH terrein. Beide projecten zijn kenmerkend voor een nieuw Helmond.

Het wordt een gebied direct tegen het winkelcentrum aan met veel woningbouw en groene parken. Ook de Stadse Aa wordt er weer boven de grond gebracht. Om het gebied optimaal voor voetgangers en fietsers aan te sluiten op het bestaande centrum wordt een nieuwe lussenstructuur aangelegd, inclusief nieuwe brug over de Zuid Willemsvaart. Want duurzaam verstedelijken kan alleen als de randvoorwaarden ook ingevuld zijn: bereikbaarheid, groen en een duurzame inrichting.

Maar zoals al gezegd, die randvoorwaarden komen er niet voor niks. De Woningbouwimpuls heeft er voor gezorgd dat de randvoorwaarden wel ingevuld konden worden, zodat de projecten weer geconcentreerd konden worden op waar ze voor bedoeld waren, namelijk het realiseren van woningen.

Dit alles maakt het mogelijk een divers woningbouwprogramma neer te zetten. In dit gebied willen we een goede mix zodat iedereen er kan wonen. Van sociale huurwoningen tot luxe penthouses.

De eerste 330 woningen, van de ca. 900 die bij de indiening van de Woningbouwimpuls gepland waren, zijn nu in aanbouw. Door de toekenning van de subsidie is het ook mogelijk gebleken andere projecten los te trekken, zodat de teller inmiddels al op ruim 1200 woningen staat. Zeer belangrijk gezien de grote opgave die ook Helmond heeft in het kader van het verstedelijkingsakkoord voor de Brainportregio."

Totaal aantal: 920 woningen