Deventer: de snelle transformatie van de Centrumschil (eerste tranche)

“Het behoud van het historische karakter en de beleving van het industriële verleden van Deventer zijn belangrijke uitgangspunten bij het creëren van nieuwe stedelijke omgevingen in de stad. Het opwaarderen en versterken van het gemengde woonmilieu in en rondom de binnenstad geeft Deventer de mogelijkheid om zich landelijk te profileren als bijzondere plek om te wonen.

Afgelopen jaar zijn wij gestart met de bouw van woningen binnen de Centrumschil. De aanvraag “Centrumschil” werd gedaan bij de eerste tranche van de Woningbouwimpuls. Hiermee konden 639 woningen versneld gerealiseerd worden, die onderdeel uitmaken van een groter woningbouwprogramma voor de Centrumschil. Op korte en middellange termijn is dit een cruciaal gebied voor de woningbouwontwikkeling in Deventer. Het gebied grenst aan de binnenstad en is dichtbij het station en stedelijke voorzieningen. In de Centrumschil kan met een hogere dichtheid een belangrijk deel van het woningbouwprogramma worden gerealiseerd. De ruim 600 woningen worden in de komende jaren gerealiseerd in de deellocaties Stadscampus, het Havenkwartier en het Sluiskwartier.

Bij de ontwikkeling van dit project richt Deventer zich op jonge starters, inwoners met een middeninkomen en vitale ouderen die naar een geschikte woning willen verhuizen nabij de binnenstad. Hiermee wordt niet alleen voorzien in een urgente woonvraag, maar worden tegelijkertijd de arbeidsmarkt van Deventer en het draagvlak voor de voorzieningen in de binnenstad versterkt.

De bouw is inmiddels op twee locaties gestart. De bijdrage van de Woningbouwimpuls heeft op meerdere manieren bijgedragen. Enerzijds konden op deze manier natuurlijk de publieke onrendabele investeringen worden gedekt. Dankzij de WBI kwam er een focus  op snelheid en realisatie. De bijdrage heeft er mede voor gezorgd dat er een andere, snellere werkwijze rondom gebiedsontwikkeling kwam; een ware gemeente brede transitie en cultuurverandering. Op dat laatste zijn wij als gemeente het meest trots.''

Totaal aantal: 639 woningen