Amersfoort: transformatie van de Hoef West naar nieuwe stadswijk Hoefkwartier (tweede tranche)

“De Hoef West in Amersfoort is nu nog vooral een kantoorgebied met een aantal grote onderwijsinstellingen. De ambitie is om dit gebied de komende jaren te transformeren naar een stadswijk waar het goed wonen, werken, leren en ontspannen is: het Hoefkwartier.

Maart 2022 zijn wij gestart met de eerste nieuwbouw in het Hoefkwartier: de Lichtpen. Dit complex bestaat uit twee gebouwen met 98 koop appartementen van 54 tot 184 m2. De hoogbouw van de Lichtpen telt 12 bouwlagen en de laagbouw krijgt vijf bouwlagen. De meeste appartementen beschikken over twee slaapkamers. In de eerste fase van dit project is het bestaande gebouw door woningcorporatie de Alliantie getransformeerd tot 56 sociale huur appartementen en 85 kamerwoningen.

De initiatieven en dus woningen die in dit gebied gerealiseerd worden maken het noodzakelijk een m.e.r. procedure te doorlopen. Daarnaast zijn er veel opgaven op het gebied van duurzaamheid, betaalbaar wonen, vergroening en dergelijken. De combinatie van opgaven, dit in bestaand stedelijk gebied, maakt het voor initiatiefnemers lastig om de businesscase rond te rekenen.

De benodigde investeringen in het openbaar gebied zijn hoog en de businesscase van initiatiefnemers staat onder druk. De benodigde investeringen in Hoefkwartier zijn hoger dan het bedrag dat op initiatiefnemers verhaald kan worden, er is in Hoefkwartier sprake van een publiek tekort.

Met de gelden uit de Woningbouwimpuls is er sprake van een voor de gemeente te aanvaarden publiek tekort op de gehele ontwikkeling. Daardoor kan bij individuele projecten voortgang worden geboekt. Ook maakt de WBI-subsidie de benodigde investeringen in de infrastructuur mede mogelijk. Die zijn niet alleen nodig voor deze eerste 98 woningen, maar ook voor de ontwikkeling van het gehele gebied.”

Totaal aantal: 4.220 woningen