Alkmaar: transformatie van Overstad tot 1.029 nieuwe woningen (eerste tranche)

''De gemeente Alkmaar heeft dankzij de Woningbouwimpuls (WBI) twee projecten kunnen realiseren: het Ringerskwartier en Dockside. De monumentale voormalige chocoladefabriek van de familie Ringers, en het omliggende terrein daarvan, wordt getransformeerd tot een hoogstedelijke leefomgeving. In het complex komen 73 woningen, welke in vier fasen in 2022 worden opgeleverd. De Ringersfabriek ligt aan het Alkmaars kanaal en biedt een plek om te wonen, werken, en elkaar te ontmoeten. Een derde van de woningen is in het sociale segment.

Het signaal dat het Rijk bijdraagt aan de transformatie van Overstad is een belangrijke prikkel voor marktpartijen om te investeren en bij te dragen aan de kwaliteit. Dit project toont de investeringsbereidheid en doet recht aan de kwaliteitssprong die met de WBI mogelijk gemaakt wordt.

Daarnaast wordt het oude Kwakelhuis herontwikkeld tot het project Dockside I. Het project is gelegen aan het water en in een groene omgeving. Het aanbod van Dockside I is erg gevarieerd. Er komen 140 appartementen van 60 tot 170 m2, en exclusieve penthouses en stadsvilla’s van ca. 185 m2. Inpandig komt er een mogelijkheid voor parkeren en een fietsenstalling. Tussen 2023 en 2024 worden 145 woningen opgeleverd.

We kunnen trots zijn op het lef van de gemeente om hier in relatief hoge dichtheid te bouwen. De landmark-achtige zichtbaarheid waarmee deze ontwikkeling een positief krachtig signaal aangeeft van verandering aan de omgeving. Aan dit project zie je wat er staat te gebeuren en dat Alkmaar dat beter van wordt. Daarmee vermindert het de angst voor verandering wat de planvorming van andere ontwikkelingen kan versoepelen ten gunste de voortgang van de gebiedsontwikkeling. De WBI heeft hier in zekere maten aan bijgedragen, en daar zijn we als gemeente de WBI bijzonder dankbaar voor.”

Totaal: 1.029 woningen