Tweede Kamer gaat Wetsvoorstel betaalbare huur snel behandelen

Vandaag is bekend geworden dat de Tweede Kamer het Wetsvoorstel betaalbare huur in behandeling neemt. GroenLinks-PvdA stelde voor de wet met extra snelheid te behandelen. Een ruime meerderheid van de Kamer steunde dit voorstel. De behandeling start hierdoor binnenkort. Het demissionaire kabinet had aangedrongen op een snelle behandeling van het onderwerp, omdat de Wet betaalbare huur ertoe leidt dat de huren voor honderdduizenden woningen omlaag zullen gaan. Minister Hugo de Jonge diende zijn wetsvoorstel dinsdag 6 februari in bij de Tweede Kamer.

Meer betaalbare huurwoningen

Het wetsvoorstel Betaalbare huur zorgt ervoor dat meer mensen een betaalbare huurwoning kunnen krijgen met een huurprijs die past bij de kwaliteit van de woning. De gereguleerde huur wordt met deze wet uitgebreid naar huurwoningen in het middensegment tot en met 186 punten die volgens het Woningwaarderingsstelsel (WWS) maximaal 1.123 euro per maand gaan kosten.

Huur gemiddeld 190 euro omlaag

Door de combinatie van de regulering van de middenhuur en het dwingend maken van het WWS, is de inschatting dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro omlaaggaat en er 113.000 huurwoningen bijkomen in het betaalbare segment.