Minister De Jonge roept op tot investeren in betaalbare woningen tijdens opening PROVADA

Vandaag was de eerste dag van de driedaagse PROVADA: de grootste vastgoedbeurs van Nederland. Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening verzorgde de openingshandeling en bezocht diverse stands. Hij maakte van de gelegenheid gebruik door in zijn speech nadruk te leggen op de urgentie en samenwerking die nodig is om de woningcrisis aan te pakken en riep de vastgoedsector op om hun rol te pakken in het realiseren van betaalbare huisvesting voor iedereen. 

De woningnood is een van de grootste uitdagingen waar ons land momenteel mee te maken heeft. Voor mensen met een middeninkomen is het lastig om nog een betaalbare woning te bemachtigen. In zijn speech erkende de minister dat dit deels te wijten is aan een gebrek aan regie vanuit de overheid. Maar in lijn met het thema 'We Can Be Heroes' benadrukte hij dat moeilijke tijden overwonnen kunnen worden door op te staan en in actie te komen. Dat is ook zijn oproep aan de vastgoedsector.

“Als je een krant openslaat, dan krijg je het idee dat wij bij deze opdracht tegenover elkaar staan: markt en overheid. Dat is natuurlijk niet zo (…). De overheid moet de regie hernemen voor al die woningzoekenden. En volgens mij wilt u ook uw maatschappelijke verantwoordelijkheid pakken. U staat midden in samenleving, bent niet doof voor noden op de markt. Natuurlijk mag er een goede boterham verdiend worden, maar uiteindelijk trekken we aan hetzelfde touw.”

Na zijn speech bezocht de minister diverse stands op de PROVADA. Bij de stand van Vestada nam hij het Actieplan Verbetering Woonveiligheid in ontvangst. In de stand van Ballast NEDAM woonde hij de ondertekening van het samenwerkingsconvenant Jonge Bouwers bij. En in de stand van Plegt-Vos was de minister vervolgens aanwezig bij de officiële starthandeling van het transformatieproject De Swollenaar, waarbij een voormalig kantoorgebouw binnen korte tijd wordt getransformeerd tot betaalbare huurwoningen voor Zwollenaren met een kleine beurs.

Middenhuur award

De minister sloot de ochtend af bij de stand van PropertyNL, waar hij de uitreiking van de Middenhuur Award mocht aftrappen. Middenhuur is een belangrijk instrument om doorstroming in gang te zetten. Vooral voor starters, doorstromers en senioren die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning en niet kunnen of willen kopen. 

Deze prijs is bedoeld om aandacht te geven aan business cases rond middenhuur en wil het belang en de mogelijkheid hiervan benadrukken. De genomineerden zijn partijen die in het afgelopen jaar betrokken waren bij een middenhuurproject en daarmee een belangrijke bijdrage leverden aan de Nederlandse woningmarkt. De minister mocht de drie – door een onafhankelijke jury geselecteerde – genomineerden bekend maken. De prijs is gewonnen door de Brinktoren in Amsterdam, een project van Xior Brinktoren NV/ DubbeLL – buurtontwikkelaars BV.