Podcastserie Betaalbare middenhuur?!

Voor iedereen een betaalbare woning. Het wetsvoorstel betaalbare huur brengt deze ambitie een stap dichterbij voor mensen met een middeninkomen. Hoe kijken huurders, verhuurders en investeerders naar het bestaande woningaanbod in de middenhuur? En wat gebeurt er volgens hen als deze nieuwe wet er komt? In de podcastserie ‘Betaalbare middenhuur?!’ stappen we in hún leefwereld op zoek naar antwoorden.

Aflevering 1: huurteams

In de eerste aflevering duiken we in de wereld van de huurteams. We lopen mee tijdens een huisbezoek van huurteam Steenvlinder in hartje Utrecht. Wat zijn huurteams precies? En wat maken zij dagelijks mee als zij huurders bezoeken? Aan het woord komt ook Marnix Norder, directeur van Steenvlinder die vertelt wat de regulering van de middenhuur voor de Steenvlinder betekent.

Aflevering 2: De Mix

In de tweede aflevering gaan we naar de Utrechtse wijk Overvecht, waar momenteel gebouwd wordt aan het project De Mix. Dit is een samenwerking van woningcorporatie Woonin, BPD Ontwikkeling en de gemeente Utrecht waarbij twee gebouwen gesloopt worden en er 179 nieuwe middeldure woningen terugkomen.

We spreken de betrokken wethouder Lot van Hooijdonk op het stadskantoor van de gemeente Utrecht over het ‘stadshuwelijk’ van de drie betrokken partijen en het ontstaan van de unieke samenwerking. Daarnaast bezoeken we de bouwplaats in Overvecht met Anemoon van Dijk, manager wonen bij Woonin, om erachter te komen wat De Mix uniek maakt en wat de uitruil van sociale huur en middenhuur precies inhoudt. En gebiedsontwikkelaar Carina Hak van BPD legt uit waarom investeren in middenhuurwoningen niet alleen interessant is, maar ook noodzakelijk om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Ook komt aan bod hoe de wet betaalbare huur hierbij kan helpen.    

Beluister de afleveringen van de podcast ‘Betaalbare middenhuur?!’ via Spotify.

Wetsvoorstel voor betaalbare huur

Voor mensen met een middeninkomen is het steeds moeilijker om een betaalbare huurwoning te vinden. Vaak verdienen leraren en verpleegkundigen - mensen met een middeninkomen - te veel voor sociale huur en gaan ze op zoek in de vrije sector. Daar ontdekken ze dat de huurprijzen erg hoog zijn, niet altijd passen bij de kwaliteit van de woning én nog eens flink stijgen bij iedere bewonerswissel. Het wetsvoorstel betaalbare huur moet hier een einde aan maken. De wet zet in op vier doelen: meer betaalbare huurwoningen, betere bescherming van huurders, verduurzaming van de woningen en blijven investeren in nieuwbouw.