Om de versnelde realisatie te bevorderen, wordt er op verschillende manieren ondersteuning geboden. Daarnaast heeft het Rijk financiële stimulansen in het leven geroepen die partijen met de bouw, plaatsing, herplaatsing en exploitatie van flexwoningen en transformatie van vastgoed moeten helpen. Hier vind je een overzicht van deze mogelijkheden.
1. Financiële ondersteuning
Er zijn verschillende garanties en subsidies beschikbaar om gemeenten, woningcorporaties en andere betrokken partijen te ondersteunen bij de versnelde realisatie van tijdelijke huisvesting.
De Financiële Herplaatsingsgarantie biedt investeerders, doorgaans een woningcorporatie, meer zekerheid voor investering in flexwoningen (verplaatsbare woningen). De garantie vergroot de kans dat een tweede en verder opvolgende locatie voor de woningen wordt gevonden. Geïnteresseerde investeerders kunnen zich aanmelden voor de garantie via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De garantie wordt toegelicht in deze visual. Alle informatie over de Financiële Herplaatsingsgarantie vind je hier.
Met Flexcity geeft het Rijk invulling aan de fysieke herplaatsingsgarantie. De garantie zorgt ervoor dat wanneer de exploitatie van flexwoningen op de eerste en tweede locatie verloopt, woningcorporaties indien nodig ondersteuning krijgen bij de herplaatsing op een tijdelijke locatie ergens anders.Verplaatsbare woningen worden in de regel geplaatst voor een periode van 10 tot 15 jaar. Daarna moet de eigenaar op zoek naar een nieuwe locatie en/of eigenaar. Omdat in die periode de investering niet kan worden terugverdiend, wil het Rijk initiatiefnemers tegemoet komen. Apeldoorn, Doetinchem, Goes en Enschede ondertekenden hiervoor de eerste intentieovereenkomsten.
Per 15 november 2023 is een nieuwe tranche van de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT) opengesteld. Een aanvraag doen kan via de website van Rijksvoorlichtingsdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), waar ook de voorwaarden staan en andere informatie te vinden is. RVO behandelt de aanvraag, waarna het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties de regeling of uitkering toekent.
Met de Regelhulp VastgoedTransformatie van de RVO krijg je inzicht in de (financiële) haalbaarheid van transformatie van een (leegstaand) gebouw. De Regelhulp is ontwikkeld voor corporaties, bouwers, ontwikkelaars, gemeenten en particulieren en richt zich op mogelijkheden om nieuwe permanente woningen te realiseren door transformatie. De Regelhulp is ingericht voor het verbouwen van kantoorpanden, maar werkt ook voor andere gebouwen en monumenten.
Voor gemeenten, woningcorporaties en andere betrokken partijen zijn er ook andere subsidieregelingen die de realisatie van tijdelijke woningen ondersteunen. Een overzicht van de subsidieregelingen staat in onze Toolbox. Er zijn ook regionale of lokale subsidies beschikbaar. Raadpleeg hiervoor de website van de gemeente en/of provincie waar je verplaatsbare woningen wil realiseren.
2. Versnellen inkoop
Verschillende centrale aanbestedingen stimuleren de aankoop en bouw van flexwoningen. Dit biedt de nodige versnelling. De aanbestedingen zorgen ervoor dat de bouwsector capaciteit vrijmaakt en opvoert door schaalvergroting en standaardisatie.
Branchevereniging Aedes is een gezamenlijk inkooptraject gestart om de inkoop van flexwoningen voor woningcorporaties te versnellen en versimpelen. De flexwoningen zijn van hoge kwaliteit en voldoen aan de standaard PvE. Aedes heeft met 36 verschillende aanbieders een raamovereenkomst gesloten. Woningcorporaties kunnen van de raamovereenkomst gebruik maken om versneld verplaatsbare woningen te bestellen. De woningen van de deelnemende aanbieders zijn te vinden op Conceptenboulevard.
Meer weten over het gezamenlijk inkooptraject Aedes? Kijk hier de online informatiebijeenkomst terug.
Meer informatie over het Aedes inkooptraject vind je in deze two-pager.