Het verhaal over flexwoningen

We hebben in Nederland een enorme woningnood. Hierdoor ontstaan situaties waarin mensen vastlopen, in hun leven en hun ontwikkeling. Dit dwingt ons te kijken naar nieuwe, innovatieve oplossingen. Bijvoorbeeld door naast permanente ook tijdelijke locaties te gebruiken voor het plaatsen van flexwoningen. Dit zijn gewone woningen met een bijzonder karakter. Ze zijn duurzaam, verplaatsbaar en worden fabrieksmatig geproduceerd. Hierdoor is er sprake van vrijwel geen stikstofuitstoot.

Het plaatsen van flexwoningen zorgt ervoor dat woningzoekenden sneller een betaalbare woning kunnen vinden. Bijvoorbeeld een oudere man die kleiner wil wonen en een eengezinswoning achterlaat, een starter die nodig het huis uit moet en een gescheiden moeder die een eigen plek zoekt. Maar ook voor een lerares, die alleen in de stad komt werken als ze een betaalbare woning kan vinden, en een arbeidsmigrant, die een paar jaar in Nederland wil werken, zijn deze verplaatsbare woningen een bijzonder goede oplossing.

Dankzij flexwoningen kunnen we flexibel meebewegen met veranderende woonbehoeften. Na een periode van bijvoorbeeld tien of twintig jaar kunnen de woningen worden verplaatst naar een volgende locatie waar ze op dat moment nodig zijn. Zo zijn flexwoningen een waardevolle aanvulling op de bestaande woonvoorraad.