Subsidies en regelingen verduurzaming

Het verduurzamen van een huis of een bedrijfspand is een stap waar de eigenaar zelf veel grip op heeft en in veel gevallen zorgt voor een besparing. Hierbij kan worden gedacht aan zonnepanelen of het plaatsen van dubbelglas.

De overheid biedt een tal van regelingen en subsidies aan. De onderstaande infographic geeft weer wat de huidige (subsidie)maatregelen zijn die zowel consumenten als woningcorporaties en verhuurders kunnen inzetten bij het verduurzamen van de woning of gebouwde omgeving. Per doelgroep is aangegeven welke type maatregelen op hen van toepassing zijn.

Bouw en Energie

Maatregelen voor verduurzamen van de gebouwde omgeving

Terug naar overzicht
Toon alles

12

regelingen

Bekijk alle regelingen

Uitgelicht

Woningeigenaren

Woningeigenaren worden geholpen met subsidies, gunstige leningen en advies voor verduurzaming.

Bekijk maatregelen

Huurders en verhuurders

Huurders en verhuurders kunnen gebruik maken van subsidies en andere regelingen.

Bekijk maatregelen

Bedrijven, utiliteitsbouw (en maatschappelijk vastgoed)

Voor bedrijven, kantoren, scholen etc. zijn er onder anderen energiecoaches, subsidies voor maatregelen en innovaties, ondersteuning voor verbetering van ventilatie.

Bekijk maatregelen

Per woning verduurzamen

De Rijksoverheid helpt individuele woningeigenaren op vele manieren met de volgende stap naar verduurzaming.

Bekijk maatregelen

Per wijk verduurzamen

Gemeenten krijgen vanuit het Rijk hulp bij het aardgasvrij maken van gehele wijken.

Bekijk maatregelen

Stap voor stap verduurzamen

 • Salderingsregeling zonnepanelen voor het terugleveren van zonne-energie aan het elektriciteitsnet

  Met de salderingsregeling kunt u de stroom, die u met uw zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, aftrekken van het eigen energieverbruik. Het blijft hierdoor financieel aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.

  Website
 • Energiebespaarlening van het Warmtefonds helpt met verduurzamen

  Het Warmtefonds biedt woningeigenaren en VvE's leningen (Energiebespaarlening) tegen een gunstig tarief voor het financieren van energiebesparende maatregelen.

  Website
 • Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor verduurzaming van VvE's

  Deze subsidie is bestemd voor VVE's die energie willen besparen in hun appartementsgebouw. Van een energieadvies, isolatiemaatregelen tot het aanleggen van een oplaadpunt voor elektrische auto's.

  Website
 • Subsidieregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) voor aansluiting op een warmtenet

  Bestaande huurwoningen, die binnen 5 jaar van het aardgas afgaan en die op een warmtenet zijn of worden aangesloten, kunnen hiervoor subsidie aanvragen. De subsidie is bedoeld voor aanpassingen in de woningen en voor de aansluitkosten op het net.

  Website
 • Btw op zonnepanelen terugkrijgen

  Tel uit je winst: bij de aanschaf van zonnepanelen krijgt u de btw van 21 procent op de aankoop en installatie terug.

  Website
 • Regeling Vermindering Verhuurderheffing (RVV) voor verduurzaming huurwoningen

  Verhuurders met meer dan 50 sociale huurwoning kunnen de Regeling Vermindering Verhuurderheffing aanvragen en zo hun woningvoorraad verduurzamen.

  Website
 • Demonstratie Energie en Klimaatinnovatie (DEI+) voor innovatieve ondernemers

  Innovatieve ondernemers, die minder energie willen gaan verbruiken in hun productieproces, hun CO2-uitstoot verlagen of investeren in wind- of zonne-energie kunnen hiervoor een tegemoetkoming in de kosten krijgen.

  Website
 • Specifieke uitkering ventilatie in scholen (SUVIS) voor het verbeteren van ventilatie

  Deze regeling is bedoeld voor gemeenten om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Het gaat vooral om de financiering van bouw- en installatiekosten.

  Website
 • Programma Aardgasvrije wijken

  Dit programma is erop gericht om gemeenten te helpen om wijken (klaar voor) aardgasvrij te maken. Op basis van praktijkervaring worden knelpunten gesignaleerd, geagendeerd en waar mogelijk opgelost.

  Website
 • Verbeterjehuis.nl: voor meer informatie over verduurzaming van de woning

  Landelijk ontzorgingsplatform met een snelle verbetercheck om te weten hoe goed uw woning geïsoleerd is en welke duurzame verbeteringen u nog kunt doorvoeren.

  Website
 • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor woningeigenaren

  Woningeigenaren krijgen een subsidie als ze 2 of meer isolatiemaatregelen nemen. Deze subsidie is ongeveer 30% van de kosten. Ook kunnen ze de subsidie combineren met de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.

  Website
 • Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voor verduurzaming kleine ondernemingen

  Deze regeling helpt ondernemers in het midden- en kleinbedrijf met energie besparen en verduurzamen. Ondernemers kunnen subsidie krijgen voor het laten opstellen van een professioneel advies door een energieadviseur. Deze adviseur zoekt per bedrijf uit wat de beste manier is om energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken. Daarnaast kunt u als ondernemer subsidie krijgen voor de ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit het energieadvies.

  Website