"We hebben eerst alles gesloopt om voor de komende 30 jaar klaar te zijn"

Jordie de Gast en zijn vriendin kochten begin 2022 een jaren 30 rijtjeswoning in Haarlem. Die moest te verduurzamen zijn, was zijn uitgangspunt. Na een half jaar verbouwen, zal het stel een huis hebben dat toekomstbestendig is. 

Alles van binnen gesloopt

Jordie de Gast werkt bij Woon Duurzaam, adviseur en uitvoerder van verduurzaammaatregelen in woningen. Met zijn vakmatige blik keek hij bij de aankoop van zijn woning al naar de verduurzaammogelijkheden. Jordie de Gast: "De stand van het huis moest geschikt zijn voor zonnepanelen en er moest binnen een stevige ondergrond zijn voor de binnenunit van een warmtepomp." Omdat het paar er nog niet woonde, kon de verduurzaming van het huis grondig worden aangepakt. "We hebben eerst alles gesloopt om voor de komende 30, 40 jaar klaar te zijn," vertelt hij. "Daarna hebben we binnen alles vervangen. Alleen de dragende muren zijn gebleven."
 

Energieneutraal

Meteen na ontvangst van de sleutel ging de verbouwing van start. Vloer, gevels en dak werden geïsoleerd. Alle kozijnen werden vervangen en er kwam triple-glas, dat nog meer isoleert dan hoog rendementsglas. De hele cv-installatie, inclusief het leidingenwerk, werd vervolgens vervangen om het huis geschikt te maken voor een warmtepomp. Die werd gekozen uit de RVO-lijst. De buitenunit daarvan werd in de tuin geplaats, de binnenunit op een betonnen vloer onder de trap. Het paar koos voor vloerverwarming op zowel de begane grond als op de eerste verdieping. In combinatie met een warmte terugwin-installatie, die de warme lucht van binnen gebruikt om de koude lucht van buiten op te warmen, besparen ze energie en kunnen ze in de zomer hun huis koelen. Met de zonnepanelen die hij gaat plaatsen, hoopt hij dat zijn energieverbruik uiteindelijk 0 zal zijn.

Puur voor het comfort

De terugverdientijd van de investeringen is lastig te bepalen, stelt hij. ‘Dat komt omdat we het hele huis hebben aangepakt en omdat de energieprijzen sinds de begroting die we eind 2021 maakten, sterk gestegen zijn.’ Binnenkort gaat hij uiteraard subsidie aanvragen, maar die speelde een kleine rol bij de verbouwing. ‘We deden het puur voor het comfort. De subsidie is mooi meegenomen.’