"Van energielabel D ging ik naar A"

Wim Soede woont in de Leidse Merenwijk met zijn vrouw en dochter in een huis uit 1978. Toen hij het 5 jaar geleden kocht begon hij meteen met het verduurzamen van zijn woning. Zijn laatste verduurzaam-daad is de plaatsing van een warmtepomp, met subsidie van het Ministerie van BZK.

Stille warmtepomp

Soede is ingenieur en heeft vanuit zijn technische achtergrond interesse in milieuvriendelijk wonen. In zijn huidige huis heeft hij zo’n beetje alle denkbare verduurzamingstechnieken toegepast: hoog rendementsglas, vloerisolatie, zonnepanelen, een zonneboiler en recent een hybride warmtepomp. Omdat je bij de keuze voor een warmtepomp moet weten wat je huis aan verwarmingscapaciteit nodig heeft, schakelde hij Woon Duurzaam in. Diens adviseur sloeg aan het rekenen. Opgeteld met Soedes wens van vooral een stille warmtepomp, leverde dat een ‘kast’ van pakweg 1,20 bij 1 meter op, die buiten bij Soedes erfgrens staat. De pomp is verbonden aan buizen die op Soedes zolder is verbonden zijn aan een verwarmingsvat, gekoppeld aan de verwarmingsinstallatie. Totale kosten: € 9.000,-.

Expertadvies noodzakelijk

"Leken hebben bij het verduurzamen van een woning een specialist nodig", stelt Soede. Een bottleneck, erkent hij. "De installatiebranche is nog lang niet klaar voor dit soort klussen. Het installeren van warmtepompen kost al gauw drie werkdagen. Dat betekent dat er veel meer mensen nodig zijn dan de branche beschikbaar heeft. Een cv-monteur is bovendien opgeleid om te werken met tangen en kan elke verwarmingsketel zo plaatsen. Het doorrekenen van de warmtebehoefte van een huis, is een ander vak. Installateurs zeggen dus regelmatig dat een warmtepomp plaatsen niet kan, waar dat wèl mogelijk is."

Vergroot afbeelding Wim Soede
Wim Soede laat een warmtepomp plaatsen

Meer subsidie-flexibiliteit

Omdat Soede werkte met een adviseur die de behoeftes van het gezin en de mogelijkheden van de woning bekeek, was de installatie eenvoudiger. "Goed advies is belangrijk," zegt Soede. "Ik zou het Ministerie dan ook adviseren in de toekomst ook die kosten mee te subsidiëren." Een andere wens van Soede is dat het voor woningbezitters mogelijk wordt subsidie te krijgen voor één maatregel. "Veel mensen hebben niet het geld om twee maatregelen uit te laten voeren." Subsidie voor doe-het-zelvers is een derde manier om het verduurzamen van de woning voor meer mensen toegankelijk te maken, stelt hij.
Soede is overigens tevreden over zijn eindresultaat: "Van energielabel D ging ik naar A."