“Geen student zou deze stress moeten ervaren”

Veel studenten uit binnen- en buitenland kampen met het huidige tekort aan studentenhuisvesting. Om dit tekort te verkleinen, komt het kabinet, in samenwerking met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten, met het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030.

Nog altijd is het vinden van geschikte huisvesting voor veel studenten niet vanzelfsprekend. Nederlandse studente Zakiya (17) weet dat als geen ander. Na ruim een half jaar zoeken heeft zij eindelijk een geschikte woonruimte kunnen vinden. Toen Zakiya in april vanuit Saba een kamer zocht in de plaats waar ze ging studeren had zij geen idee dat de woningnood onder studenten zo groot was:

Vergroot afbeelding Zakiya Lake
Studente Zakiya (17)

“Na ontvangst van mijn toelatingsbrief voor de studie Life Sciences aan de HAN in Nijmegen reisde ik meteen af om een geschikte kamer te vinden. Dit bleek nog geen eenvoudige opgave. Ik ben begonnen bij de populaire woningaanbieders en platforms, maar toen die geen garantie bleken te kunnen geven op een kamer, maar wel veel kosten in rekening brachten, besloot ik verder te kijken.  Particuliere aanbieders, woningcorporaties, makelaars en anti-kraak; alle opties heb ik geprobeerd. Omdat er weinig kamers in Nijmegen beschikbaar waren ben ik al snel uitgeweken naar Gelderland, en uiteindelijk zelfs naar Den Haag. Na een half jaar heb ik uiteindelijk een studio gevonden in Eindhoven. Tot die tijd heb ik in hotels en recreatiewoningen gewoond.

Voor internationale studenten is de zoektocht naar een goede woonruimte vaak nog lastiger. Zij spreken de taal niet en informatie over huurvoorzieningen in Nederland is nauwelijks beschikbaar. De juridische positie voor internationale studenten verschilt van Nederlandse studenten, en er is weinig begeleiding en toezicht. Betere communicatie en een betere uitwisseling van informatie is dus essentieel. En naast dat er weinig kamers beschikbaar zijn, zijn de huurprijzen van veel van die kamers ook nog eens erg hoog. Voor veel aanstaande studenten betekent dit dat je al ver voor je studie moet beginnen met sparen om alles te kunnen bekostigen.

Het is super dat er nu een actieplan komt om meer grip te krijgen op studentenhuisvesting en meer woningen beschikbaar te maken. Ook realistische voorlichting en informatie vanuit de onderwijsinstellingen is cruciaal. Geen student zou immers deze stress moeten ervaren voordat die aan diens studie begint”.