Wet differentiatie overdrachtsbelasting gaat in per 1 januari

De wet differentiatie overdrachtsbelasting is op 15 december 2020 aangenomen door Eerste en Tweede Kamer. De nieuwe wet gaat in per 1 januari 2021 en verbetert de positie van starters op de woningmarkt ten opzichte van beleggers en investeerders.

De wet houdt in dat er vanaf 1 januari verschillende tarieven gelden voor de overdrachtsbelasting (OVB). Starters tot 35 jaar hoeven straks eenmalig geen overdrachtsbelasting af te dragen wanneer zij een nieuwe woning kopen. Per 1 april wordt daarbij wel een grens gesteld aan de prijs van de woning, die moet onder de €400.000 liggen. Daar staat tegenover dat investeerders die een huis kopen waar ze niet zelf in gaan wonen een hoger tarief van 8% OVB gaan betalen. Voor de overige kopers die zelf in de woning gaan wonen (kopers boven de 35 en/of woningen boven de €400.000 euro) blijft het tarief van 2% OVB gelden.

Vrijstelling voor ANBI's bij taakoverdracht

Corporaties die sociale huurwoningen overdragen of verkopen aan andere corporaties in het kader van taakoverdracht hoeven, als zij voldoen aan de voorwaarden, geen overdrachtsbelasting te betalen. Die regeling bestond al, maar wordt naar aanleiding van deze nieuwe wet nader ingevuld zodat deze breder toepasbaar is.