Start internetconsultatie Omgevingsregeling milieuprestatie-eisen voor gebouwen

De internetconsultatie voor de Omgevingsregeling over de aanscherping en uitbreiding van de milieuprestatie-eisen is gestart. De voorgestelde wijzigingen gaan over het verder uitwerken van enkele onderdelen van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). De hoogte van de milieuprestatie-eisen is opgenomen in het Bbl. Bij de Omgevingsregeling gaat het om de technische rekenregels. Denk hierbij aan de formules voor de berekening van de afwijkende eis voor kleine woningen en de wijze van bepaling van de gebouwonderdelen voor de berekening van de milieuprestatie. Daarnaast gaat het om de aanwijzing van de herziene Bepalingsmethode.

Aanscherping en uitbreiding milieuprestatie-eisen

Om de verduurzaming in de bouwsector te versnellen, is een ambitieuze aanscherping van de milieuprestatie-eisen nodig voor woningen en kantoren. Daarnaast wordt de eis uitgebreid naar andere gebruiksfuncties zoals zorg, onderwijs, winkels en industriegebouwen. Een toelichting op de beleidsvoornemens van het ministerie van BZK is via deze link te lezen in de brief aan de Tweede KamerĀ van 4 oktober 2023.

De milieuprestatie-eisen stellen de grens van de maximum milieubelasting van het materiaalgebruik dat een gebouw mag hebben. Het ambitieuzer maken van deze eisen voor woningen en kantoren en de uitbreiding naar andere gebruiksfuncties, geeft een forse impuls aan de verlaging van de milieubelasting van nieuwbouw.

Twee internetconsultaties

Reageren op de huidige internetconsultatie wijziging Omgevingsregeling kan tot en met 15 maart via deze link. Eerder is voor deze beleidsvoornemens de internetconsultatie gedaan over de wijziging in het Bbl. Deze vond plaats van 29 januari tot en met vrijdag 23 februari. De reacties hierop worden nu verwerkt. Het gaat bij deze internetconsultatie om de Omgevingsregeling waar de technische regels en de Bepalingsmethode onder vallen.