De CO2-uitstoot moet flink omlaag in Nederland. Het Kabinet heeft de ambitie om stapsgewijs de uitstoot van CO₂ te beperken die vrijkomt bij het gebruiken van energie in onze gebouwen en woningen. In 2030 moeten 1,5 miljoen woningen en gebouwen verduurzaamd zijn. Het doel is om de uitstoot tot nul terug te brengen in 2050.
Er wordt met name ingezet op het besparen van energie en betere isolatie. Focus ligt hierbij voornamelijk op gebouwen en huizen met de slechtste energielabels. Dat zorgt namelijk voor een behoorlijke verlaging van de energievraag en draagt bij aan de betaalbaarheid van de energierekening voor bewoners en/of gebruikers. Vervolg hierop is de overstap van het klimaatonvriendelijke aardgas naar duurzame en schone energie met (hybride) warmtepompen en warmtenetten. Dat gaat niet in één keer, maar stap voor stap en op momenten dat het logisch is en voor iedereen haalbaar.
Actielijnen
Het programma Verduurzaming gebouwde omgeving zet in op vijf actielijnen.
Verduurzaming woningen
het ontzorgen van woningeigenaren, verbeteren van subsidies en andere financiële instrumenten zoals leningen. Het maken van afspraken met woningcorporaties om huurwoningen met de slechtste energielabels uit te faseren.
Onder regie van gemeenten aan de slag met warmtenetten.
Met een combinatie van subsidies, normering en ontzorging versnelt de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed en kantoren.
samen met de minister van Klimaat en Energie wordt de ontwikkeling van groen gas (en op termijn mogelijk waterstof), duurzame bronnen en infrastructuur voor warmtenetten opgeschaald.
Innovatie en opschaling in de bouw bevorderen. Stimuleren van circulair, klimaatbestendig en natuur-inclusief bouwen is daarbij van belang. Ook moet er voldoende uitvoeringscapaciteit beschikbaar zijn en is er specifieke aandacht voor het arbeidsmarktvraagstuk.