Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) breed getekend

Vandaag is het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) ondertekend door diverse ministeries (waaronder BZK), waterschappen, provincies, gemeenten en branche- en netwerkorganisaties. In het convenant zijn afspraken gemaakt om de bouw schoner, duurzamer, gezonder en stiller te maken, wat goed is voor natuur, gezondheid en klimaat.

Perspectief bij bouwprojecten

Door het stikstofvraagstuk is het noodzakelijker dan ooit om verduurzaming te bereiken in de bouwsector. Dit convenant is een belangrijke stap om perspectief te bieden bij bouwprojecten. Onderdeel van het convenant is de routekaart. Deze geeft de bouwsector duidelijkheid over wat zij de aankomende jaren kan verwachten en hoe zij zich hierop kan voorbereiden. Alleen samen kan dit mogelijk worden gemaakt.

Routekaart schoner en emissieloos materiaal

In de routekaart staat het tempo waarmee de komende jaren schoner en emissieloos materieel wordt uitgevraagd. Lichter materieel zal daarbij eerder emissieloos worden dan zwaarder of specialistisch materieel. Deze afspraken moeten ervoor zorgen dat de doelstellingen op het gebied van natuur (stikstof), klimaat (CO₂) en schone lucht (fijnstof en stikstof) gehaald worden. Met het convenant verbinden partijen zich aan de afspraken. 

Investering vanuit het Rijk

De Rijksoverheid stelt ruim 1 miljard euro beschikbaar voor emissie-reducerende maatregelen in de bouw. Dit geld wordt gebruikt voor subsidies, ondersteuning van ondernemers en ontwikkeling van kennis.