Baangaranties voor mbo'ers, ook in andere kwetsbare gebieden

Onlangs bezochten zo’n 1700 scholieren in Rotterdam Zuid het evenement Gaan voor een baan! in Ahoy. Ze maakten er kennis met bedrijven die via het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) een baangarantie bieden. Ook de andere 19 gebieden verbonden aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid onderzoeken of ze deze AandeBak-garanties kunnen inzetten, zoals Leeuwarden Oost.

Met de ‘AandeBak’-garantie zijn jongeren al aan het begin van hun mbo-opleiding verzekerd van een baan in de techniek, zorg of kinderopvang. In Rotterdam is er namelijk een groot tekort aan mbo’ers in de zorg, haven en techniek. Tegelijk is de werkloosheid hoog, vooral onder jongeren in Rotterdam Zuid. De AandeBak-garanties moeten bijdragen aan het slechten van deze kloof.

Steeds meer werkgevers

Dat lukt. Projectleider Thomas Ebeltjes van de AandeBak-garantie in Rotterdam: “Het aantal beschikbare AanDeBak-garanties is in Rotterdam Zuid gegroeid van ongeveer 300 per jaar in 2018 naar 825 per jaar in 2023. Steeds meer werkgevers sluiten zich aan.” Jongeren met een AanDeBak-garantie hebben na zo’n anderhalf jaar een hoger gemiddeld jaarinkomen dan wanneer zij in een andere sector aan de slag zouden zijn gegaan.

19 burgemeesters

Negentien Nederlandse burgemeesters verbonden aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid onderzoeken dan ook of ze de AandeBak-garanties ook in de andere NPLVgebieden kunnen inzetten. De burgemeesters maakten deze afspraken eind vorig jaar samen met minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en VRO. Minister Robbert Dijkgraaf van OCW schreef hierover eind 2023 een Kamerbrief. Ook het ministerie van SZW is betrokken bij de AandeBak-garanties.  

“Money groeit niet aan de boom. Misschien wil je youtuber worden, of voetballer, maar zorg dat je ook een plan B hebt,” drukte YMP jongeren op het hart bij het evenement Gaan voor een baan, zo vermeldt De Havenloods.

In onderstaande video vertelt Thomas Ebeltjes, projectleider AandeBak-garanties in Rotterdam Zuid, over het succes van deze baangaranties. Met de AandeBak-garantie zijn de jongeren al aan het begin van hun mbo‐opleiding verzekerd van een baan in de techniek, zorg of kinderopvang.