In sommige regio’s en wijken is het lastig om fijn te wonen en een goed bestaan op te bouwen. De problemen op het gebied van onderwijs, armoede, wonen en veiligheid stapelen zich op. Kortom, de leefbaarheid staat onder druk. Door weer te starten vanuit de wijk kan het tij gekeerd worden. Dat gebeurt samen met bewoners, lokale maatschappelijke partners en de overheid.
Het doel van het nationale Programma Leefbaarheid en Veiligheid is om de leefsituatie en het perspectief van bewoners van de meest kwetsbare gebieden in Nederland in 15-20 jaar tijd te verbeteren. Dat gebeurt in dit programma via drie actielijnen.
Hierbij gaat het om het realiseren van meer kwalitatief goede, veilige en duurzame woningen in een wijk waar wonen, werken en leven veilig hoort te zijn. Ook is er ruimte voor groen die uitnodigt tot ontmoeten en bewegen.
Meer kinderen en jongeren worden in staat gesteld hun talenten te ontwikkelen; meer mensen worden begeleid naar werk, het aantal problematische schulden wordt teruggedrongen en mensen kijken meer naar elkaar om. Verbeteringen op het gebied van wonen, werken en leren dragen ook bij aan het terugdringen van gezondheidsachterstanden in deze gebieden.
Minder jongeren glijden af in de criminaliteit en de gebieden worden weerbaarder tegen georganiseerde en ondermijnende criminaliteit.