Huurverhoging in de gereguleerde sector

De meeste huurders van een sociale huurwoning merken de jaarlijkse huurprijsstijging vanaf 1 juli.

Hoe wordt de jaarlijkse huurverhoging berekend? In de Nationale Prestatieafspraken hebben minister Hugo de Jonge, Aedes, de Woonbond en de VNG (juni 2022) voor het gereguleerde segment de volgende afspraken gemaakt over de huurprijsverhoging:

  • In de jaren 2022-2025 wordt het maximale stijgingspercentage gekoppeld aan de loonontwikkeling. De eerdere koppeling aan de inflatie wordt hiermee losgelaten.
  • De huur stijgt door deze afspraak in principe niet harder dan het inkomen van de huurders. Bovendien betalen huurders in de gereguleerde sector zo pas een wat hogere huur als de gemiddelde lonen ook zijn gestegen.
  • In december wordt het maximale huurverhogingspercentage vastgesteld en bekendgemaakt. Dat gebeurt op basis van de gemiddelde CAO-loonstijging zoals door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gepubliceerd. Deze wordt berekend over het tijdvak december - eind november. Per 1 juli 2023 was de toegestane huurverhoging maximaal 3,1%; per 1 juli 2024 is de toegestane huurverhoging maximaal 5,8%.
  • Door de koppeling met de loonontwikkeling bleef de toegestane huurstijging in het eerste jaar van de Nationale Prestatieafspraken beperkt (3,1%), terwijl de inflatie in 2022 met 10% steeg.

Huursomstijging

Voor woningcorporaties geldt verder dat de maximale huursomstijging (maximale gemiddelde huurverhoging per woningcorporatie) gelijk is aan de loonontwikkeling, minus 0,5%. Woningcorporaties mogen dus niet voor ál hun woningen de maximale jaarlijkse huurverhoging voorstellen.

Huurprijsverhoging vrije sector

In de vrije sector (geliberaliseerde segment) is de systematiek voor de jaarlijkse maximaal toegestane huurverhoging in de wet vastgelegd. Daar geldt tot 1 mei 2029:

  • De toegestane huurverhoging is afhankelijk is van de inflatie (consumentenprijsindex, CPI) óf de gemiddelde CAO-loonontwikkeling zoals door het CBS gepubliceerd. Deze wordt berekend over het tijdvak december - eind november
  • Bij het laagste van deze percentages wordt 1% opgeteld en de som is dan het maximale huurverhogingspercentage.
  • In december wordt het maximale huurverhogingspercentage vastgesteld en bekendgemaakt.

Het moment waarop huurders in de vrije sector de jaarlijkse huurprijsverhoging merken, is afhankelijk van de ingangsdatum van hun huurcontract. Deze huurverhogingsdatum staat doorgaans in hun huurcontract. Die afgesproken huurverhoging geldt, tenzij die boven het wettelijk maximum uitkomt want dan hoeft de huurder niet meer te betalen dan het maximale huurverhogingspercentage.

Op zoek naar een helder visueel overzicht van de maximale huurverhoging in 2024? Bekijk dan hieronder de afbeelding of download de Toelichting maximale huurverhoging 2024.