Balans in de huurmarkt is belangrijk zodat huurders goed en betaalbaar kunnen wonen en verhuurders kunnen zorgen voor voldoende en fijne woningen. Het huurbeleid stimuleert dat huurders vaker een huur krijgen die bij hun woning en inkomen past.
Nieuw in het huurbeleid 2022
Een aantal van onderstaande maatregelen is nog in behandeling bij de Eerste en Tweede Kamer. De informatie in dit dossier wordt steeds geactualiseerd:
- In de sociale sector en de vrije sector is de jaarlijkse stijging beperkt tot inflatie + 1%;
- Er komt een maximering in het meetellen van de WOZ-waarde in de berekening van de maximale huurprijsgrens van een woning;
- Er is een wijziging van de inkomensafhankelijke hogere huurverhoging;
- Zeer lage huren (onder € 300) kunnen met huursprongen van maximaal € 25 verhoogd worden.
Meer weten?
Verhuurders en huurders kunnen al een tijdelijke huurkorting afspreken, bijvoorbeeld als het inkomen van de huurder is gedaald.
In 2021 verlaagden woningcorporaties eenmalig de huren voor huishoudens met een laag inkomen en een relatief dure sociale huurwoning.
Bekijk voor meer informatie het Dashboard Datawonen voor de meest actuele gegevens over passende huur.
Disclaimer
De ingangsdatum van deze maatregel is voor sommige betrokkenen niet ideaal, omdat verhuurders in deze periode de jaarlijkse huuraanpassing voorbereiden en voorstellen aan huurdersorganisaties en huurders. De invoering per mei betekent dat sommige verhuurders dit proces anders moeten laten verlopen. Dat is natuurlijk niet fijn en kan extra werk opleveren. Wel helpen we zo samen sneller huurders die anders een te hoge huur moeten betalen. Door deze maatregel blijven ongeveer 23.000 woningen behouden als sociale huurwoningen en komen ongeveer 15.000 huurwoningen vanuit de vrije sector terug naar de sociale huur. Lees op deze pagina meer over de wetgeving rondom passende huur.