Versneld isoleren koopwoningen op eigen initiatief

Het doel van actielijn 3 van het Nationaal Isolatieprogramma is het versneld isoleren van 750.000 koopwoningen op eigen initiatief.

Wat doet het ministerie van BZK om het versneld isoleren van 750.000 koopwoningen op eigen initiatief te stimuleren?

Het ministerie van BZK stimuleert het versneld isoleren van 750.000 koopwoningen op eigen initiatief door de subsidies ISDE en SVVE aan te bieden en financiering uit te keren via het Nationaal Warmtefonds.

Subsidies ISDE en SVVE

Voor eigenaar-bewoners is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) beschikbaar. Voor VvE’s is er de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). Wanneer er twee of meer maatregelen worden genomen, wordt er gemiddeld 30 procent subsidie uitgekeerd. Wanneer er één isolatiemaatregel wordt genomen is het gemiddelde subsidiepercentage 15 procent.

Per 2024 zijn beide subsidieregelingen ook toegankelijker gemaakt voor monumenten en wordt er een bonussubsidie uitgekeerd voor biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen. Ook kunnen gemeenten sinds 1 februari 2024 de ISDE aanvragen en ontvangen namens woningeigenaren. Zo kunnen zij bewoners ontzorgen bij het verduurzamen van woningen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van RVO.

Nationaal Warmtefonds

Via het Nationaal Warmtefonds kunnen eigenaar-bewoners en VvE’s verantwoorde en aantrekkelijke financiering ontvangen. Het Warmtefonds biedt extra aantrekkelijke leenvoorwaarden voor de volgende groepen:

  • Woningeigenaren die geen lening kunnen krijgen kunnen via het Warmtefonds vanaf nu tot 10.000 euro financiering krijgen. Zij betalen maandlasten naar draagkracht. Kunnen zij geen bijdrage leveren? Dan betalen zij geen rente en ook geen aflossing. Wie zijn huis verkoopt betaalt deze lening alleen terug als er sprake is van overwaarde.
  • Woningeigenaren met een verzamelinkomen tot 60.000 euro kunnen rentevrij lenen.
  • Zowel grote als kleine VvE’s (minder dan 8 appartementen) hebben de mogelijkheid bij het Warmtefonds aan te kloppen.
  • Lange looptijden zijn ook bij lagere leenbedragen mogelijk.
  • Woningeigenaren boven de 75 jaar kunnen lenen bij het Warmtefonds.