Koolmonoxide voorkomen

Woningen en het water uit de kraan worden nog vaak verwarmd door een gasverbrandingsinstallatie. Dit kan een cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel zijn, maar ook een hybride warmtepomp. Bij het verwarmen komen rookgassen vrij, zoals koolmonoxide. Deze gevaarlijke rookgassen worden in de meeste gevallen netjes en veilig afgevoerd via de schoorsteen, ook wel rookgasafvoer genoemd.

In sommige gevallen gaat het mis. Koolmonoxide (afgekort: CO) komt dan het huis binnen. Dit kan gebeuren wanneer installatie, onderhoud of reparatie niet of niet goed wordt gedaan.

CO is reukloos, onzichtbaar en je proeft het niet. Bewoners merken het daardoor niet meteen als het misgaat. Maar (te)veel koolmonoxide inademen kan dodelijk zijn. Elk jaar komen zo’n tien mensen om het leven door koolmonoxidevergiftiging. En honderden mensen worden er (ernstig) ziek van.

Wettelijk CO-stelsel in werking

Na aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) is het wettelijk CO-stelsel in werking gegaan. Doel is de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties te verhogen zodat bewoners beschermd worden tegen de gevaren van koolmonoxide. Uit onderzoek van de OvV bleek namelijk dat werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties niet altijd worden uitgevoerd door vakbekwame installateurs.

Wat betekent het CO-stelsel voor verhuurders, beheerders en woningeigenaren?

Waar vind je gecertificeerde installatiebedrijven?

Gecertificeerde installatiebedrijven zijn opgenomen in het Register Gasverbrandingsinstallaties. Daarnaast zijn gecertificeerde bedrijven te herkennen aan het CO-vrij beeldmerk dat zij verplicht zijn te gebruiken in hun klantcommunicatie. Ook moet een bedrijf zich bij jou aan de voordeur kunnen legitimeren als gecertificeerd bedrijf.

Extra aandachtspunten voor eigenaars, verhuurders en beheerders van portiekwoningen, appartementen of flatgebouwen:

  • Bespreek het belang van onderhoud en controle van gasverbrandingsinstallaties en de gezamenlijke rookgasafvoer met je huurders en/of mede-eigenaren in de vve.
  • Vraag na controle van de gezamenlijke rookgasafvoer aan je gecertificeerd installateur een bewijs met datum waaruit blijkt dat deze veilig is. Je huurders en individuele woningeigenaren kunnen hiernaar vragen wanneer zij werkzaamheden aan hun eigen gasverbrandingsinstallatie laten uitvoeren.