Vaste huurcontracten de norm

Op dinsdag 7 november 2023 stemde de Eerste Kamer in met het initiatiefwetsvoorstel voor vaste huurcontracten van Tweede Kamerleden Nijboer (PvdA) en Grinwis (ChristenUnie). Dit initiatiefwetsvoorstel regelt dat tijdelijke contracten worden afgeschaft. Alleen nog in specifieke gevallen zijn tijdelijke contracten toegestaan. Deze uitzonderingen staan in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die is aangeboden aan de Tweede en Eerste Kamer.

Afschaffing tijdelijk contracten

Sinds 2015 zijn tijdelijke huurcontracten toegestaan. Een tijdelijk huurcontract voor bepaalde tijd eindigt automatisch na de afgesproken periode. De initiatiefwet schaft tijdelijke huurcontracten af en maakt vaste huurcontracten weer de norm. Het verbod gaat naar verwachting op 1 juli 2024 van kracht. Andere huurcontractvormen blijven wel bestaan.

Uitzonderingen tijdelijke contracten voor specifieke doelgroepen

De Tweede Kamer heeft minister De Jonge gevraagd om een uitzondering te maken voor doelgroepen waarvoor tijdelijke huurcontracten wel nodig blijven. Dat betekent dat tijdelijke verhuur, voor de duur van twee jaar of korter, in sommige situaties mogelijk blijft. Groepen voor wie deze uitzondering gaat gelden, zijn:

  • Studenten
  • Huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie van hun woning tijdelijk elders wonen
  • Urgent woningzoekenden
  • Huurders met wie de verhuurder een tweedekanscontract aangaat: huurder waarvan een eerder huurcontract is beëindigd, bijvoorbeeld omdat deze ernstige overlast veroorzaakte
  • Wezen en nabestaanden
  • Gescheiden ouders
  • Huurders die werken op de Waddeneilanden
  • Vergunninghouders (statushouders) die direct uit een COA-opvanglocatie komen

Ook blijft het mogelijk om een doelgroepencontracten af te sluiten, die beëindigd kan worden wanneer de huurder niet langer tot de desbetreffende doelgroep behoort. Deze contracten moeten mogelijk blijven voor onder andere gehandicapten, ouderen, jongeren, studenten, promovendi en grote gezinnen. Een hospita mag een huurcontract tijdens de eerste negen maanden beëindigen.

Tot slot blijft de tussenhuur (de zogenoemde ‘diplomatenclausule) van kracht. Hiermee kunnen woningen worden verhuurd als deze tijdelijk niet bewoond worden bijvoorbeeld door afwezig door vakantie, werk of studie. Deze tussenhuur mogelijkheid wordt uitgebreid. Ook als je gaat samenwonen, of een woning beschikbaar moet blijven voor een familielid, kan in de toekomst van deze mogelijkheid gebruik worden gemaakt.

Nieuwe wet naar verwachting 1 juli 2024 van kracht

De gevraagde uitzonderingen zijn door middel van een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) ter voorhang aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Zowel de wet als de AMvB treden naar verwachting op 1 juli 2024 in werking.