Transformaties

Transformeren is het omvormen van een leegstaand pand zonder woonfunctie, zoals een kantoor of fabriekspand, tot woningen. Transformatie draagt bij aan het beter benutten van de bestaande bebouwing. Jaarlijks worden er gemiddeld 10.000 woningen toegevoegd door transformatie. De ambitie is om naar 15.000 nieuwe transformatiewoningen per jaar te groeien. Transformatie levert niet alleen nieuwe woningen op, maar voorkomt ook leegstand. En dat draagt bij aan de vitaliteit van dorpen en steden.

Wat doet het ministerie van VRO om transformatie te stimuleren?

Nationaal Transformatieplan

Om het doel van 15.000 nieuwe transformatiewoningen per jaar te halen is in 2022 het Nationaal Transformatieplan opgesteld. Ook via de Woondeals werkt de overheid met betrokken partijen aan het sneller realiseren van meer transformatiewoningen.

Versnellingsagenda

Met de Versnellingsagenda Transformaties werken de overheid, de vastgoedsector en kennisinstellingen samen om jaarlijks meer woningtransformaties te realiseren. In de Versnellingsagenda staan acties die bijdragen aan:

  • Het rondkrijgen van de businesscase voor transformatieprojecten;
  • Het stimuleren van kennisdeling en innovaties;
  • Het versnellen van de planvormingsfase en het beter sturen op de ruimtelijke kwaliteit.

Gemeenten, vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en kennisinstellingen gaan de uitvoeringsagenda samen uitvoeren.

Nationaal Transformatie Loket

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een speciaal loket ontwikkeld met kennis en expertise over transformatiewoningen: het Nationaal Transformatie Loket. Bij dit loket zijn hulpmiddelen te vinden. Het Expertteam Woningbouw is via het loket beschikbaar voor advies. De inzet van het Expertteam loopt altijd via of in samenwerking met de gemeente. Ook andere belanghebbenden bij transformatie kunnen het Expertteam inschakelen. Het Rijk financiert 2/3 van de kosten van de inzet van het Expertteam. De gemeente en/of gezamenlijke belanghebbenden financieren de rest.

Transformatiefaciliteit

Om meer en sneller te transformeren is de Transformatiefaciliteit ontwikkeld. De Transformatiefaciliteit is gericht op de financiering van de voorfase van de transformaties. In deze fase zijn de omgevingsvergunning en eventuele bestemmingsplanwijziging nog niet onherroepelijk. Ontwikkelaars kunnen in deze fase een lening krijgen voor hun transformatieproject.

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) heeft van het Rijk € 80 miljoen als subsidie ontvangen. Het SVn heeft met dit budget sinds 2019 leningen verstrekt aan ontwikkelaars om de startkans van transformatieprojecten te vergroten.