Taxatie

Als een woningcorporatie van plan is huurwoningen te verkopen, moeten ze voor de verkoop worden getaxeerd. Het taxatierapport mag niet ouder zijn dan zes maanden of niet ouder dan 24 maanden, als een markttechnische update van maximaal drie maanden oud bij het taxatierapport is gevoegd. 

De taxateur moet ingeschreven zijn bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) of bij een ander gelijkwaardig register.

Daarbij geldt dat dit register voorziet in:

  • Een doorlopend toezicht op de naleving van de gedragsregels; 
  • Een meldplicht als geregistreerde taxateurs handelen in strijd met de gedragsregels;
  • Onafhankelijke tuchtrechtspraak. 

Betrokkenheid en waardebegrip

De taxateur mag niet betrokken zijn bij de transactie. Als er twijfel is over de juistheid van de taxatie, wijst de Autoriteit woningcorporaties een taxateur aan. Aan deze taxateur geeft de woningcorporatie de opdracht tot hertaxatie.

Het waardebegrip in de taxatie hangt af van de vraag welk type vastgoed de woningcorporatie wil verkopen en aan wie. In het algemeen spreken we over de marktwaarde. Dit is de waarde waartegen een onroerende zaak in de gebruiksstaat waarin die zich bevindt, wordt overgedragen in een situatie waarin partijen volledig geïnformeerd zijn, verstandig en niet onder dwang handelen.

Marktwaarde

De marktwaarde is een algemeen begrip. Om de gebruiksstaat van de onroerende zaak te duiden, zijn de volgende waardebegrippen uitgewerkt in het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting (BTIV) en de Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting (RTIV):

  • Marktwaarde vrij van huur en gebruik: dit betreft de leegwaarde van een vastgoedobject. Dit betekent dat het vastgoedobject zonder huurcontract en overige gebruiksbelemmeringen wordt verkocht. Dit is het geval als het vastgoedobject leegstaat of aan een zittende huurder wordt verkocht.
  • Marktwaarde in verhuurde staat: dit is de marktwaarde van een vastgoedobject inclusief huurcontract. Doordat een huurder huurbescherming geniet, ligt de marktwaarde van een object in verhuurde staat vaak lager dan de leegwaarde van een object.