"Er is een dekentje over het huis gelegd"

Je hebt een huis uit 1925, waar je graag wil blijven wonen. Maar dan wel met meer vierkante meters. Ook zijn het dak en de kozijnen aan vervanging toe. Als ik toch ga verbouwen, dan maar meteen toekomstbestendig, dacht eigenaar Selina Roskam: "Dit was het moment voor verduurzaming, om als het ware een dekentje over het huis te leggen."

Vergroot afbeelding
Selina Roskam

Selina’s huis, in het Soesterkwartier in Amersfoort, is van boven tot onder maximaal geïsoleerd. Een warmtepomp zorgt voor warmte in de winter en koelte in de zomer. Aardgas komt daar niet meer aan te pas: de woning is gasloos. De vloerverwarming maakt het er uiterst behaaglijk, daar waar vóór de verbouwing de kachel hard moest werken. Van alle aanpassingen en vernieuwingen levert de dakisolatie wel de meeste duurzaamheidswinst op, constateert Selina. "Het huis heeft veel dakoppervlak, dat nu heel goed is geïsoleerd. Dat is ook de voorwaarde om een grondgebonden warmtepomp te kunnen plaatsen. Zonder isolatie heeft dat geen zin."

In de afgelopen hete zomer was het in huis nooit warmer dan 23 graden, omdat de pomp gaat koelen zodra de binnentemperatuur daarboven komt. Selina: "Je moet wel je gedrag aanpassen, ook ‘s winters. ’s Ochtends bij het wakker worden meteen de ramen dicht, en pas weer open als je gaat slapen." Daar hoort natuurlijk een ventilatiesysteem bij. Dit alles wordt gevoed door 22 zonnepanelen op het dak, waardoor de elektriciteitsrekening verwaarloosbaar laag is geworden. Het huis heeft dan ook het hoogst mogelijke energielabel gekregen en is aanzienlijk in waarde gestegen.

Vergroot afbeelding
De zonnepanelen op het dak van het huis van Selina Roskam.

Ervaringen van anderen

Bij de voorbereiding op deze grootscheepse verbouwing is Selina niet over één nacht ijs gegaan. "Ik kan iedereen adviseren die z’n huis wil verduurzamen: laat je goed informeren en luister vooral naar ervaringen van anderen, want er zijn je al velen voor gegaan. Vandaar dat ik ook zo’n fan ben van de duurzame-huizenroute. Ook bij het lokale energieloket kun je waardevolle informatie halen. De aannemer die mijn huis heeft verbouwd, was heel betrokken, ook belangrijk bij zo’n ingrijpende verbouwing." Een voorbeeld van dat laatste is de keuze voor het soort warmtepomp. Selina: "Ik wilde graag een grondgebonden warmtepomp. Dit betekende een buis 130 meter de grond in en een in zo’n systeem gespecialiseerde installateur. Na enig gepuzzel met de aannemer over de plek van de buis, is de pomp er gekomen."

Terugkijkend, zou ze één ding anders doen. "Ik zou meer rekening houden met de inval van de zonnestralen. Toen de kozijnen werden vervangen, had ik ook meteen zonwering moeten plaatsen. Afgelopen zomer heb ik dat gedaan bij de uitbouw, maar de zolder is toch nog erg warm. In de toekomst worden daarom ook de eerste en tweede verdieping voorzien van zonwering."

Om de verbouwing/verduurzaming te bekostigen heeft Selina haar hypotheek verhoogd. Dat kan mede omdat het huis meer waard is geworden dan de verduurzaming heeft gekost. Ook heeft Selina gebruikgemaakt van de beschikbare rijkssubsidie voor dak- en vloerisolatie, de warmtepomp en het isolerende glas. Het hele traject heeft echt wel tijd en moeite gekost, maar is het alleszins waard vindt Selina. "Ik ben heel blij met het resultaat. Het Soesterkwartier is een populaire wijk. Mensen zijn zeer gehecht aan hun huis. Overal om me heen zie ik dan ook dat er wordt verbouwd. Mijn advies is: als je het doet, doe het dan in één keer goed."

Vergroot afbeelding
Selina Roskam