Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

Lees in deze editie meer over de wijzigingen in wet- en regelgeving vanaf 1 januari 2021, Friends Wonen en een eenmalige huurverlaging.

Eenmalige huurverlaging voor huurders met laag inkomen

In 2021 kunnen huurders met een laag inkomen en hoge huur eenmalig een huurverlaging krijgen van hun woningcorporatie. Dit betekent dat naar schatting 260.000 huurders recht krijgen op een huurverlaging van gemiddeld € 40 per maand. In totaal worden de huren met circa € 160 miljoen verlaagd.

Wijzigingen wet- en regelgeving wonen per 1 januari 2021

Doorgaans is 1 januari de datum waarop veel nieuwe wet- en regelgeving ingaat. Het jaar 2021 is daarop geen uitzondering. In dit artikel delen we puntsgewijs de belangrijkste wijzigingen op het gebied van wonen die ingaan in het nieuwe jaar.

Opening portaal Belastingdienst voor aanvragen inkomensindicaties

Belangrijk nieuws voor woningcorporaties: het digitale portaal van de Belastingdienst voor het aanvragen van inkomensindicaties over 2019 is geopend. Woningcorporaties gebruiken de indicaties samen met de hoogte van de huur om te bepalen of een huurder recht heeft op de eenmalige huurverlaging. Kijk voor meer informatie op de LinkedIn-pagina van Woningmarktbeleid.

Minister Ollongren verlengt tijdelijke toewijzingsruimte woningcorporaties

Ten minste 80% van de jaarlijkse toewijzingen van sociale huurwoningen door woningcorporaties moet gebeuren ten behoeve van huishoudens met een inkomen van onder de € 40.024. Daarnaast mogen woningcorporaties tot 1 januari 2022 10% van de vrijkomende woningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tussen de € 40.024 en € 44.655 en nog eens maximaal 10% van de woningen vrij toewijzen, ongeacht het inkomen. Minister Ollongren heeft geregeld dat deze toewijzingsruimte, welke eigenlijk van rechtswege zou vervallen per 1 januari 2021, met een jaar verlengd wordt.

Friends Wonen: vriendschappelijk samenwonen in één appartement

Share the fun, split the rent”, zo luidt de slogan van de vernieuwende woonvorm Friends Wonen, mede geïntroduceerd door gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. Hierbij wonen meerdere mensen, vaak twee of drie, als ‘friends’ samen in één appartement. Deze woonvorm is bedoeld voor starters op de woningmarkt, maar deze vorm is ook geschikt voor senioren.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.