Vinex nieuwbouw woon huur 2
Beeld: Riesjard Schropp

Nieuwsbrief Woningmarktbeleid

Lees in deze editie meer over de door de Eerste Kamer aangenomen wet eenmalige huurverlaging, de bekendmaking van de inkomens- en huurgrenzen voor de huurtoeslag van 2021 en hoe gezinnen sneller in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.

"Huidige maatregelen tekenend voor urgentie woningmarkt"

De woningmarkt is altijd in ontwikkeling en het is mede aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om hier richting aan te geven. Als directeur Wonen geeft Marja Appelman leiding aan de invulling van het beleid over onder meer vraag en aanbod, betaalbaarheid en de rol van woningbouwcorporaties. Woningmarktbeleid.nl ging in gesprek met Appelman.

Marja Appelman (directeur Wonen)

Gezinnen sneller in aanmerking voor sociale huurwoning

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel om meerpersoonshuishoudens sneller in aanmerking te laten komen voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie. Ook het wetsvoorstel om huurders een tijdelijke huurkorting te geven is door de Tweede Kamer aangenomen. De wetsvoorstellen worden binnenkort behandeld in de Eerste Kamer.

Plancapaciteit woningbouw flink omhoog tot 892.000 woningen tot 2030

Minister Ollongren heeft met de provincies bestuurlijke afspraken gemaakt over het vergroten van de plancapaciteit. Er is een groot woningtekort en er moet stevig doorgebouwd worden. Dit begint met het maken van voldoende plannen. Het afgelopen half jaar zijn er al extra plannen gemaakt voor 55.000 woningen, de teller staat hiermee op 892.000 woningen tot 2030. De komende periode wordt de plancapaciteit waar nodig verder verhoogd.

Inkomens- en huurgrenzen huurtoeslag 2021 bekend

De bedragen van de inkomens- en huurgrenzen huurtoeslag voor het jaar 2021 zijn bekendgemaakt. Ieder jaar worden deze bedragen geïndexeerd. Zo kan het recht op huurtoeslag en de hoogte daarvan worden vastgesteld. Conform de Wet op de huurtoeslag zijn ook de inkomensgrenzen voor het passend toewijzen geïndexeerd. De bedragen zijn in de Staatscourant gepubliceerd.

Wet eenmalige huurverlaging aangenomen door Eerste Kamer

In 2021 wordt de huur voor dure scheefwoners in een sociale huurwoning eenmalig verlaagd. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel om dit te regelen op 1 december met algehele stemmen aangenomen. Het gaat om huurders van een sociale huurwoning van woningcorporaties waarbij de huur te hoog is in verhouding tot het inkomen. Deze scheefgroei komt bijvoorbeeld door een terugval in inkomen of omdat huurders in het verleden een huis toegewezen hebben gekregen dat niet bij hun inkomen past. 

Volkshuisvestelijke prioriteiten corporatiesector vastgesteld

Woningcorporaties gaan de komende vier jaar meer prioriteit geven aan een aantal met de sector vastgestelde thema’s. Deze volkshuisvestelijke prioriteiten zijn bedoeld om te betrekken bij het maken van lokale prestatieafspraken tussen corporaties, gemeenten en woningcorporaties. De inhoud is vastgelegd in overleg met Aedes, de Woonbond en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zo schrijft minister Ollongren in een kamerbrief.

Indexeringspercentages inkomens voor passend toewijzen en DAEB-inkomensgrenzen voor 2021

Op 18 november 2020 zijn de inkomensgrenzen voor passend toewijzen voor 2021 bekend gemaakt. De Tweede Kamer heeft op 8 december 2020 ingestemd met het wetsvoorstel Huur- en inkomensgrenzen (Kamerstuk 35518, nummer 2). Dit wetsvoorstel zal naar verwachting op 1 januari 2022 in werking treden.

Deze nieuwsbrief is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het ministerie zet zich ervoor in dat iedereen kan wonen in betaalbare, veilige en energiezuinige woningen. In een buurt waar iedereen meetelt en meedoet en het prettig leven is.

Volkshuisvestingnederland.nl is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met wonen: woningcorporaties, gemeenten, provincies, makelaars, investeerders en andere betrokkenen. Je vindt hier nieuws en achtergronden over wet- en regelgeving, woonbeleid en praktijkverhalen. Volkshuisvesting Nederland is ook te volgen via LinkedInTwitter en meerdere nieuwsbrieven.