Verlaging huren voor laagste inkomens: wetsvoorstel open voor consultatie

Vandaag gaat de wijziging van de Woningwet in consultatie die huurverlaging voor huurders met de laagste inkomens mogelijk maakt. De huurverlaging is onderdeel van de prestatieafspraken die het kabinet, Aedes, Woonbond en VNG met steun van IPO, op 30 juni 2022 ondertekenden naar aanleiding van de afschaffing van de verhuurderheffing per 2023. Deze wet effectueert de gemaakte afspraken. Woningcorporaties gaan de huren in 2024 verlagen naar €550 per maand voor huishoudens die een sociale huurwoning huren én voldoen aan de inkomensvoorwaarden. Met de voorgestelde regeling krijgen naar verwachting ongeveer 510.000 huurders recht op huurverlaging.  De huurverlaging bedraagt gemiddeld rond de €57 per maand.

Betaalbaarheid huren

Een deel van de huurders heeft moeite om iedere maand de woonlasten op te brengen. Uit cijfers van het WoON2021 blijkt dat met name mensen met lage inkomens te maken hebben met te hoge huurprijzen voor hun inkomen. Met een gerichte huurverlaging wil het kabinet de betaalbaarheid van de huren verbeteren. De huurverlaging gaat gelden voor huishoudens met een inkomen dat lager of gelijk is aan 120% van het sociaal minimum. De Belastingdienst levert op verzoek van de woningcorporaties de informatie of een huishouden aan dit inkomenscriterium voldoet. 

Verplichte verlaging

Met dit wetvoorstel worden woningcorporaties verplicht om de huur te verlagen. De maatregel past binnen de primaire taak van woningcorporaties om huishoudens met de laagste inkomens goed en betaalbaar te huisvesten.

Reageren op het wetsvoorstel

Tot en met 1 augustus 2022 kan iedereen die dat wil de conceptwet lezen en becommentariëren via internetconsultatie
 

Vandaag is ook het wetsvoorstel voor de hervorming van de huurtoeslag opengesteld voor reactie. De nieuwe wet maakt het inkomen bepalend voor de hoogte van de huurtoeslag en zorgt ervoor dat meer huurders een beroep op huurtoeslag kunnen doen.