Woondeals Noord-Holland Noord, Flevoland en MRA

Het Rijk, de provincie Flevoland, de provincie Noord-Holland, de gemeenten en het waterschap Zuiderzeeland hebben in maart 2023 met drie woondeals afgesproken om aanzienlijk meer woningen te bouwen in Flevoland en Noord-Holland. In totaal moeten er rond de 220.000 woningen bijkomen, waarvan een groot deel betaalbare woningen. Van dit aantal komen rond de 40.000 woningen in Flevoland te staan: 31.400 woningen in Almere en Lelystad en 8.343 in Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde. Hiermee groeit het totaal aantal woningen in Flevoland met 20%.

Voor de regio Noord-Holland Noord is de bouw van 40.000 nieuwe woningen afgesproken. In de regio wordt al nauw samengewerkt met marktpartijen en woningcorporaties. Deze samenwerking wordt tijdens de woondeal voortgezet.
In de MRA (Metropoolregio Amsterdam) wordt ingezet op 175.000 woningen, bijna een vijfde van de nationale opgave. Ook hier zetten alle betrokken partijen - het Rijk, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) - zich in voor de bouw van betaalbare woningen. Circa twee derde van de woningen bevindt zich in het betaalbare segment. In de MRA gaat het om 112.992 betaalbare huur-en koopwoningen, waarvan 20.724 in Flevoland en 92.268 in Noord-Holland. Dit vraagt om wederkerige afspraken tussen Rijk en re­gio over randvoorwaarden, het wegne­men van knelpunten en financiële ondersteuning van de MRA-opgave. Bijvoorbeeld over randvoorwaarden op het gebied van klimaatbestendig bouwen, geluid, stikstof en energievoorziening. Dat is noodzakelijk om het woningtekort in de MRA sneller in te lopen en de betaalbaarheid van het wonen in de regio te verbeteren. Daarnaast zet de MRA regio zich in voor de realisatie van 5.000 flexwoningen tot en met 2025.